Antibiootikumide liigtarvitamine ohustab lapsi

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antibiootikumide liigtarvitamine on lastele ohtlik.
Antibiootikumide liigtarvitamine on lastele ohtlik. Foto: SCANPIX

Makroliid antibiootikumide korduvkasutamine esimeste eluaastate jooksul võib suurendada seedeelundkonna infektsioonide riski, põhjustada kaalutõusu ja astmat.

Helsingi ülikoolis läbiviidud uurimusest selgus, et makroliid antibiootikumide korduvkasutamisel on väga ohtlikud tagajärjed, vahendab Yle Uutiset. Uurimuses võrreldi kahte Euroopas levinud antibiootikumi – penitsilliini ja makroliidi. Tulemuseks oli, et peamiselt hingamisteede infektsioonide ravimiseks kasutatav makroliid kahjustab penitsilliiniga võrreldes soolebaktereid oluliselt rohkem.

Seda märgati eriti laste hulgas, kes olid tarvitanud makroliid antibiootikume asitromütsiini ja klaritomütsiini. Eksperdi sõnul taastub soole mikrofloora antibiootikumikuurist üle aasta ning seepärast võib antibiootikumide korduvkasutamine kahjustada laste mikrofloorat nii, et see ei pruugi täielikult taastuda.

Varasemalt on leitud, et varases lapsepõlves antibiootikumide liigtarvitamine suurendab ärritunud soole sündroomi, astma ja ülekaalulisuse väljakujunemise riski. Samuti viib makroliidide kasutamine antibiootikumide resistantsuse tekkimiseni.  

Teadlased ei ole kindlaks teinud miks on makroliidid soolebakteritele ohtlikumad kui penitsilliinid. Üheks põhjuseks peale makroliitide laia leviskaala võib olla aga see, et penitsilliin ei satu sisikonda, vaid uriini.

Makroliidi ei soovitata kasutada ka esmase antibiootikumina, sest sellel on rohkem teadaolevaid kõrvaltoimeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles