Haige sunniti riietuma haigla ootesaalis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bo-Einar Edvard Engman ja Heli Pilden on taas kodus ning leiavad, et nendega ei käitutud haiglas inimlikult.
Bo-Einar Edvard Engman ja Heli Pilden on taas kodus ning leiavad, et nendega ei käitutud haiglas inimlikult. Foto: Raigo Pajula

Kui vanahärra Bo-Einar Edvard Engman novembris Ida-Tallinna keskhaigla erakorralise meditsiini osakonda sattus, ei osanud ta arvatagi, et seal aluspesu väel üldises ooteruumis riietuma peab ning ühe alandava kogemuse võrra rikkamana lahkub.
 

Ööl vastu 11. novembrit kukkus 78-aastane Bo-Einar Edvard Engman voodist. Esialgu ei tundunudki kukkumine mehe sõnul väga valus ega tõsine olevat. «Aga hommikul ei saanud ma ise enam voodist püsti,» meenutas Engman. «Tundsin tugevat valu.»

Rootsi päritolu Engman elab praegu Tallinna külje all Mähel peretuttava Heli Pildeni juures. Kui Pilden aru sai, et ei oska kodustes tingimustes kuidagi Engmani valu leevendada, kutsus ta 11. novembri hommikul kiirabi.

«Kiirabiarst oli väga tasemel,» kirjeldas Engman, kes autoga otsejoones haiglasse viidi. Pilden koos vanahärraga kiirabiautosse ei mahtunud ning ta jäi ootama tagasisidet haiglast.

Probleemid algasid siis, kui vanahärra jõudis Ida-Tallinna keskhaigla erakorralise meditsiini osakonda. «Nad ei selgitanud midagi, andsid mulle vaid ühe valuvaigistava tableti,» rääkis Engman. Mehel avastati roidemurd ning seepärast ei pidanud teda haiglaravile jätma.

Tund pärast teadasaamist, et Engman pääseb koju, jõudis Pilden haiglasse vanahärrale järele. «Astusin haiglasse sisse ja mida ma nägin – vanapapi oli lükatud üldkoridori ja ta tukkus sealsamas ratastoolis,» rääkis Pilden nördinult.

Asja tegi veel alandavamaks tõik, et kuna Engman viidi hommikul kodust haiglasse vaid aluspesu väel, siis nii ta seal istuski. Lisaks vaid hommikumantel seljas.

«See vihastas mind väga. Seal üldises ooteruumis käivad inimesed uksest edasi-tagasi ja tuul pidevalt tõmbab,» rääkis Pilden. «See ei ole inimlik, et inimene peab seal istuma aluspesu väel.»

Rääkides vanemõega, palus Pilden eraldi ruumi, et Engman natuke privaatsemas kohas riidesse panna.

«Selle peale öeldi mulle, et mida te lärmate,» meenutas naine. Lisati, et niisugust ruumi pole – riietagu sealsamas. Kuid vanahärra eest puhtalt heast südamest hoolitsevat Pildenit selline vastus ei rahuldanud ja ta nõudis siiski eraldi ruumi.

«Küsisin vanemõelt, et kui ta ise peaks üldises ootesaalis lahti riietuma, kas ta teeks seda. Ja vastus oli, et loomulikult mitte. Aga miks peaks siis Bosse (Engmani hüüdnimi – toim) seda tegema,» tekkis Pildenil küsimus.

Ka vanahärra ise nentis, et olukord oli talle alandav. Kuid haiglas olles ei saanud ta seda õdedele kuidagi selgitada. Nimelt seepärast, et kuigi Engman räägib suisa üheksat keelt – kõiki Skandinaavia keeli, prantsuse, inglise ja ka näiteks isegi suahiili keelt –, ei oska ta paraku eesti ega vene keelt.

«Nad ei saanud minust aru. Aga kui selline asi juhtuks Rootsis, siis seal ei saaks üks suur ja endast lugupidav haigla endale sellist käitumist küll lubada,» rääkis Engman.

Ei jäänudki midagi üle – vanahärra pidi riidesse panema sealsamas erakorralise meditsiini osakonnas kõigi möödakäijate silme all. «Võib-olla tõesti ongi siis eestlane nii alalhoidlik,» rääkis Pilden nördinult. «Kannatab ära ja neelab kõik alla. Vahetab riideid avalikus ootesaalis ning läheb minema. Aga minu arust ei peaks see nii olema. See ei ole inimlik.»

Kommentaar

Piret Valdek
Ida-Tallinna keskhaigla erakorralise meditsiini osakonna juhataja:

Ootesaal, mis asub traumatubade ees erakorralise meditsiini osakonnas (EMO), ongi koht, kus ootavad need, kes pole veel arstile pääsenud, ja ka need, kes on juba abi saanud, kuid omal jõul liikuma ei pääse. Paraku on see meie ainus võimalus praegu, sest kabinettides ruumi pole.

Kui patsient mingil põhjusel istuda ei saa, oleme selleks ajaks, kuni sugulased talle järele jõuavad, kasutanud isolaatorit, kus on lamamisvõimalus. Patsiendikaardilt ei selgu, et nimetatud meesterahvas oma tervise pärast lamama oleks pidanud, ja arvestades tema diagnoosi, sobis istuv asend ilmselt paremini.

Paraku pole meil kahjuks pakkuda ka eraldi patsientide riietusruumi ega privaatsemat ootesaali. Patsientide paigutamiseks ongi meil pakkuda ootesaal EMO traumatubade ees. Patsiendi riietumist andnuks kindlasti paremini korraldada, pakkudes selleks sedasama isolaatorit, millest eelnevalt oli juttu, haigete pesemise ruumi või siis kipsituba.

Kahetsusväärselt seda ei tehtud ja panustame kindlasti edaspidi enam hoolivamale suhtumisele patsientidesse. Arvestades aga patsientide suurt tulva samal ajal, võis tõesti tekkida hetk, kus kõik nimetatud toad olid hõivatud. Palume vabandust patsiendile tekitatud ebamugavuse pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles