Mis põhjustab halba hingeõhku?

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suust tulev lõhn viitab sageli tõsisemale haigusele kui väike hambaauk.
Suust tulev lõhn viitab sageli tõsisemale haigusele kui väike hambaauk. Foto: Marko Saarm / Sakala

Halva hingeõhu põhjuseks ei pruugi olla mitte puudulik hügieen, vaid tõsisem haigus, mistõttu tuleks probleemi varjamise asemel hoopis professionaalset abi otsida, et jõuda jälile haigusele ja leida ravi, mis võib halva hingeõhu heaks muuta.

Patoloogilised lõhnad on intensiivsed, püsivad ja teatud olukordadele iseloomulikud ning nende lõhnade ära tundmine on abiks süsteemsete haiguste diagnoosimisel, kirjutab Terviseuudised.

Vereringest tulenev halb hingeõhk on näiteks diabeedikute probleem ja hingamisteedest tuleva halva hingeõhu põhjustajaks on sageli krooniline kopsutorupõletik, bronhektaasiad või pikaajaline alkoholi tarvitamine.

Kui halba õhku tuleb ainult ninast, siis viitab see suubakterite tegevusele ja põhjus võib olla hambaaukudes või puudulikus suuhügieenist, kui seda tuleb rohkem ninast, siis võib põhjus olla hoopis milleski muus, ja võib juhtuda, et arst saadab patsiendi kõrva-nina-kurguarsti konsultatsioonile. Vajadusel on võimalik teostada ka hingeõhu uuring, et selgitada millised ja mitmed sulfiidkomponendid on halva hingeõhu tekitajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles