Staararsti salajane operatsioon nõudis inimelu

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstliku hingetoru siirdamine Karolinska instituudis.
Kunstliku hingetoru siirdamine Karolinska instituudis. Foto: HO/Reuters/Scanpix

Kuulus Itaalia kirurg Paolo Macchiarini teostas Venemaal Rootsi tööandja loata eksperimentaalse operatsiooni, mille tagajärjel suri üks naine. Kirurg ise osutus jultunud petiseks.

Mainekas Stockholmi meditsiiniülikoolis Karolinska instituudis töötav itaallane Paolo Macchiarini sai tuntuks sellega, et siirdas esimest korda ajaloos kunstliku organi – plastikust ja patsiendi tüvirakkudest koosneva hingetoru, vahendab Dagens Nyheter. Kirurg siirdas kunstliku organi mitmele patsiendile ja väitis, et tegemist on revolutsiooniga meditsiini ajaloos, sest nii on võimalik vähendada või koguni vältida seda, et inimese organism tõukab siirdeorganid ära.

Paraku olid aga operatsiooni tulemused kurvad: enamik Macchiarini patsiente suri mõne aja möödudes. Operatsiooni tagajärgede tõttu surnute seas oli ka kõigest kaheaastane Korea tüdruk Hannah Warren, kes oli varem terve elu haiglas veetnud ja kelle vanemad lootsid lapsele imelist paranemist.

Kirurg ei soovinud aga katsetamist jätkata ja siirdus tööandja loata Venemaale Krasnodari, kus ta teostas salaja operatsiooni, mille tagajärjel suri veel üks naine. Tema ebaeetilise tegevuse kohta esitas Rootsi ametivõimudele kaebuse neli arsti, kuid veel mõne aja eest kaitses Macchiarini tööandja, mainekas meditsiiniülikool Karolinska instituut kirurgi süüdistuste eest.

Nüüd on aga selgunud hirmutav tõde: Macchiarini on petis, keda süüdistatakse surmavalt haigete patsientide kasutamises katsejänestena ja kes suutis haneks tõmmata nii kolleegid ja patsiendid kui ka ajakirjanikud. Selleks, et sobivat tööd saada, kohandas Macchiarini korduvalt oma elulookirjeldust ja pani sinna kirja hariduse, mis oli soovitud töökohale kandideerimiseks täpselt sobiv. Ta valetas hariduskäigu kohta ka soovituskirjade andjatele, kes teda uskusid. Missugune haridus arstil päriselt on ja kas mõni tema väidetavatest doktorikraadidest on ka ausal teel saadud, ei ole veel teada.

Kuid see ei ole veel kõik. Kirurg tegi ka tema tööd kajastanud ajakirjanikust Benita Alexanderist oma armukese. Ta viis naise romantilistele kohtingutele, väitis et ei ole enam abielus ja lubas Alexanderile ja tema sõpradele-sugulastele jumalikke pulmi, kuhu ta kutsus enda sõnul lisaks teistele kuulsustele ka paavsti ja USA president Barack Obama koos naisega. Kõik see osutus hiljem bluffiks. Paavst andis teada, et ei tunne kedagi Macchiarini nimelist ja pealegi on kirurg endiselt abielus itaallannaga, kellega ta  pani leivad ühte kappi juba 30 aasta eest. Seda kajastas hiljuti üksikasjalikult ajaleht Vanity Fair.

Karolinska instituudi president Anders Hamsten on hiljuti tehtud paljastuste valguses öeldud, et staararst Macchiarini töölepingut ei pikendata, põhjendades seda Venemaal toimunuga. «Peame nägema seda tegevusena, mis kaotab usalduse,» ütles Hamsten. «Kõiki kolleege peab saama usaldada ja kui usaldus on kahjustatud, siis ei saa jätkata.»

Macchiarini ise oma käitumises suuri vigu ei näe. Ta tõdeb küll, et tema poolt välja töötatud sünteetiline hingetoru ei tundunud toimivat, kuid ei näe põhjust, mis ta oleks pidanud sellega katsetamise lõpetama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles