Kümme lihtsat soovitust ohtliku viirushaiguse vältimiseks

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu Eestis leviva A-gripi vastu aitab kõige paremini vaktsineerimine, olgugi et see võib esialgu olla lapse jaoks natuke hirmutav kogemus.
Praegu Eestis leviva A-gripi vastu aitab kõige paremini vaktsineerimine, olgugi et see võib esialgu olla lapse jaoks natuke hirmutav kogemus. Foto: Jerry Lampen / Reuters / Scanpix

Kuigi ühtegi ohtlikku viirusnakkust ei ole võimalik kaugelt ära tunda, on järgmisi soovitusi järgides võimalik haigestumist vältida ka siis, kui peres, koolis või lasteaias on keegi juba haigeks jäänud.

«Grippi ja teisi gripisarnaseid ülemiste hingamisteede viirusnakkusi on võimalik üksteisest ja bakteriaalsetest nakkustest eristada ainult laboratoorse uuringu alusel,» ütles viroloog Kuulo Kutsar, kes andis mõned soovitused ohtliku haiguse ja teiste nakatamise vältimiseks. Peale Kutsari jagasid soovitusi ka perearst Reet Laidoja ja terviseamet.

1. Vaktsineeri

Parim viis gripi vältimiseks on selle vastu vaktsineerimine, mida soovitavad ka perearstid. Kui raseduse lõpp või sünnituse tähtaeg peaks langema võimalikule gripihooajale, siis peaks perearst Reet Laidoja sõnul vastsündinu kaitsmiseks laskma end viimasel trimestril vaktsineerida ka last ootav ema.

Kui üks pere laps on juba haigeks jäänud, siis on ka teiste laste vaktsineerimisega hiljaks jäädud, sest antikehade teke organismis võtab aega umbes kaks nädalat. Seetõttu on gripi vastu vaktsineerida kõige parem enne gripiperioodi algust, kuid halba ei tee see ka praegu, sest grippi nakatumise korral vaktsineerimine haigestumist raskemaks ei tee.

2. Pea kinni hügieenireeglitest

Lastele tasub õpetada, et nad ei kasutaks teiste laste prille, joogipudeleid, lusikaid ja muud sellist. Peale selle tuleb käsi pesta sageli ja korralikult, vähemalt 15-20 sekundit. Lapsed, kes veel hästi käsi pesta ei oska, võiksid selle kohta vaadata Jänku Jussi multikat. Pesemata kätega ei tohi ka hõõruda ega puudutada silmi.

Teiste nakatamise vältimiseks tuleb köhides ja aevastades nina ja suu salvrätiga katta. Samal põhjusel peaksid haiguskahtlusega lapsed olema vabastatud sporditundidest.

3. Ava aken

Kui haige inimene on majas, siis tuleb tubade õhutamisele eriti suurt tähelepanu pöörata. Värske õhk on aga oluline haiguste vältimiseks ka siis, kui keegi veel haigeks jäänud ei ole.

4. Kodune karantiin

Haige laps tuleb nii-öelda karantiini panna ka kodus ehk ta peaks olema eraldi toas.  Haiget last teistega mängima lubada ei ole mõistlik, sest nii võib nakkus levida kõigile lastele.

5. Korralik koristus

Kõik pinnad, kaasa arvatud põrand, tuleks iga päev niiske lapiga üle tõmmata. See aitab takistada haigustekitajate levikut.

6. Põetades kanna maski

Haiget inimest hooldav inimene peaks kandma apteegis müüdavat maski ja kasutama käte desinfitseerimiseks selleks ettenähtud alkoholipõhist vahendit. Haige juurest tulles tuleks käed desinfitseeriva lahusega ära puhastada. Kui seda käepärast ei ole, siis piisab ka sellest, kui käsi pestakse seebi ja veega vähemalt 30 sekundit.

7. Väldi massiüritusi

Oktoobrist aprillini võiks vältida rahvarohketes siseruumides viibimist, sest seal levivad haigused eriti hoogsasti. «Siseruumides toimuvale tantsupeole või spordivõistlusele minnes võib kergesti haigeks jääda, kuid värskes õhus toimuvaid sportlikke ettevõtmisi karta ei tasuks. Värskes õhus viibimine on tavaliselt hoopis kasulik,» selgitas Kutsar.

Last kooli või lasteaeda saates tuleks samuti tähelepanu pöörata sellele, kui palju rühma- või koolikaaslasi on juba haigestunud. «Kui on teada, et lasteaias või koolis on palju haigeid lapsi ja jätate lapse koju, siis teete ainult õigesti,» ütles Kutsar.

8. Haigust kahtlustades jää koju

Paljudel juhtudel põetakse gripp läbi küll kergelt, väikese palaviku ja eriliste sümptomiteta, kuid püstijalu grippi põdev inimene võib levitada viirust riskirühmadele, kelle jaoks grippi haigestumine võib kujuneda eluohtlikuks.

Seepärast soovitatakse isegi kergete haigussümptomite korral püsida kodus. Eriti oluline on, et kodust ei läheks välja haiged lapsed ega lasteasutuste personal. «Kindlasti ei soovita ma haiget last viia kooli, lasteaeda ega arsti vastuvõtule perearsti juurde,» hoiatas Kutsar.

Terviseameti gripikeskuse peaspetsialist Olga Sadikova rõhutas samuti, et nohu, köha, palavik või kurguvalu on piisav põhjus lapse kojujätmiseks. Puhkus ja piisav vedeliku tarbimine on tähtsad ka tervenemiseks.

Tavaliselt võtab paranemine aega nädala ja laps võib lasteasutusse tagasi minna, kui palavikku ei ole olnud vähemalt 24 tundi. Perearst Reet Laidoja sõnul peaks beebide nakatamise vältimiseks hoiduma ka imikutega perede külastamisest.

9. Riskirühma kuuluv laps jäta koju

Riskirühmaks loetakse lapsed, kelle jaoks võivad gripp ja selle tüsistused olla eluohtlikud. Nende hulka kuuluvad aneemiat, kroonilist kopsu-, südame-, neerude või ainevahetuse süsteemi haigust (eeskätt diabeeti) põdevad ja immuunpuudulikkusega lapsed. Sellised lapsed tuleks haiguse ennetamiseks gripi leviku kõrgajal koju jätta.

Laidoja sõnul peaksid praegu koju jääma need vaktsineerimata lapsed, kellel on mõni immuunsüsteemi oluliselt kahjustav haigus. Tavaliselt on selliste laste vanemad saanud perearstilt ka vastava teabe ja soovituse laps gripi vastu vaktsineerida.

10. Haigestudes võta ühendust arstiga

Kui jääd siiski haigeks, siis tuleb arstiga ühendust võtta. Laidoja sõnul võivad gripile viidata kõrge palavik, kuiv köha, pea- ja lihasvalud, mille tekkimisel tuleks kindlasti ühendust võtta perearstikeskusega. Tema sõnul saab just perearst koos patsiendiga leida haigestumise korral parima käitumisviisi nii enda kui ka teiste kaitsmiseks haiguse ja selle tagajärgede eest.

«Gripi raviks saab arst kirjutada viirusevastaseid ravimeid, mille toime kergendab gripi kulgu, kui ravi alustada 48 tunni jooksul. Kindlasti peaksid perearstiga ühendust võtma tüsistustele altimad riskigrupid - imikud, kroonilised haiged ja vanurid,» selgitab Laidoja.

Ka terviseamet soovitab raskele seisundile viitavate tunnuste ilmnemisel viivitamatult perearstiga konsulteerida või helista perearsti nõuandetelefonile 1220. Kui perearstiga rääkida ei ole võimalik või on olukord juba tõsine, siis peaks helistama kiirabi kutsumiseks telefonile 112.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles