Inimese organismile kõige kasulikum toiduaine on tomat, selgub Suurbritannias koostatud edetabelist.
Vaata: kasulike toiduainete esikümmet
Edetabelis andis tomatile esikoha kõrge aktiivsete antioksüdantide lükopeenide ning C-vitamiini tase, vahendab MIGnews. Viimaste aastate uuringud tõestavad, et tomat toetab südame-veresoonkonda ning hoiab ära mõningate vähivormide arengut.
Teise koha hõivas edetabelis kaerahelbepuder, mis sisaldab palju E-vitamiini, samuti proteiine ning kiudaineid.
Esikolmiku lõpetab kiivi. Puuviljad sisaldavad rohkesti vitamiine A,C ja E ning nende seemnetes leidub ka Omega-3 rasvhappeid.
Edetabelis neljanda koha hõivasid mustad viinamarjad, milles sisaldub ohtralt antioksüdante flavonoide, mis takistavad vähi arengut ning toetavad südant.
Viiendale kohale paigutusid apelsinid. Neis sisaldub suurel hulgal C-vitamiini ning samuti pektiine. Just viimased langetavad organismis kahjuliku kolesterooli taset.
Järgnevad kõrge antioksüdantide tasemega brokoli ning rasvhappeid sisaldav ja veresuhkru taset stabiliseeriv avokaado.
Kaheksandal kohal on joodi- ja rauarikas ning lisaks A- ja C-vitamiine sisaldav kress-salat. Kõige kasulikumate toiduainete esikümne lõpetavad vererõhku stabiliseerivat ja antibakteriaalse toimega allitsiini sisaldav küüslauk ja antioksüdantiderikas oliiviõli.