Teadlased: mobiili kasutamine raseduse ajal võib tuua lapsele käitumisraskused

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA teadlaste hoiatuse järgi võib sage mobiiliga rääkimine mõjutada sündiva lapse käitumist. Samas ei oska teadlased selgitada miks see nii on.
USA teadlaste hoiatuse järgi võib sage mobiiliga rääkimine mõjutada sündiva lapse käitumist. Samas ei oska teadlased selgitada miks see nii on. Foto: SCANPIX

Ameerika teadlased hoiatasid, et mobiiltelefoni sage kasutamine raseduse ajal võib sündivale lapsele tuua käitumisraskused.

California Ülikooli teadlastel pole siiski selgitust, miks see nii on, kuid nad konstateerivad siiski, et seos sagedase mobiilikasutuse ja laste käitumisraskuste vahel on olemas, vahendas VG Nett.

Ka uuringut juhtinud epidemioloog Leeka Kheifets tunnistas, et tal on raske mõista, kuidas mobiiltelefonidest tulenev madal kiirgus võib olla nii suure mõjuga.

Siiski näitavad 28 000 taani seitsmeaastase lapse ja nende emade uurimisel saadud andmed, et rasedana mobiiltelefoni kasutanud emade laste seas esines käitumisraskusi 40 protsenti enam. Kogu valimist tunnistas kolm protsenti emadest, et nende lastel on käitumisprobleemid ning kolmel protsendil lastest täheldati ebanormaalset käitumist, ülekaalulisust või emotsionaalseid probleeme.

Lisaks tõid teadlased ajakirjas Journal of Epidemiology and Community Health avaldatud uuringu kokkuvõttes välja, et käitumishäirete riski tõstab ka see, kui lapsed hakkavad ise mobiiltelefoni kasutama.

Üle maailma on praegu kasutusel ligikaudu viis miljonit mobiiltelefoni ning ei WHO ega teised suured rahvusvahelised terviseorganisatsioonid pole leidnud tõestust, et mobiiltelefonide kasutamine oleks tervisele ohtlik.

Kheifets märkis, et nad uurisid käitumisraskuste puhul ka teisi võimalikke põhjusi nagu sotsiaalne staatus, sugu, ema vanus ning stressitase raseduse ajal ning seda, kas last toideti rinnaga või mitte.

«Arvasime, et ehk ei ole käitumisraskuste põhjuseks mobiili kasutamine, vaid ema tähelepanu vähesus. Hoolimata sellest, et see on oluline, ei selgita see meie leitud seost,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles