Uuring seadis kahtluse alla kasvuhormooni manustamise ohutuse

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süstal.
Süstal. Foto: Mihkel Maripuu

Euroopa ravimiamet on võtnud nõuks vaadata üle kasvuhormooni ehk somatropiini sisaldavate ravimite ohutus. Sammu põhjuseks on Prantsusmaal tehtud ulatuslik uuring, kus hormooni manustamist seostati suremuse kõrgenenud riskiga.

Prantsusmaal 2007. aastal tehtud uuringus analüüsiti ligi 7000 patsiendi andmeid, keda oli lapsepõlves ravitud somatropiini sisaldavate ravimitega. Uuringu tulemused viitavad, et nende patsientide suremuse risk on võrreldes üldpopulatsiooniga kõrgem, vahendas Eesti ravimiameti veebileht.

Risk tundub olevat eriti kõrge soovitatud annustest suuremate annuste kasutamisel. Samas ei saa ainult selle vaatlusuuringu põhjal kindlalt väita, et suurenenud risk on seotud just kasvuhormooni manustamisega.

Euroopa ravimiametilt on uut infot oodata pärast sel neljapäeval ehk 16. detsembril lõppevat istungit. Seni tuletab amet ravimite väljakirjutajatele meelde, et ravimi omaduste kokkuvõttes soovitatud annuseid ei tohi ületada.

Somatropiin on inimese kasvuhormoon, mis stimuleerib lapse- ja noorukieas kasvu ning mõjutab valkude, rasvade ja süsivesikute ainevahetust. Somatropiini kasutatakse mitmete seisundite raviks, mida seostatakse kasvuhormooni puuduse ja lühikese kasvuga, sealhulgas lastel, kelle väike kasv on tingitud kasvuhormooni puudusest, Turneri sündroomist või kroonilisest neerupuudulikkusest.

Eestis kasutatakse seda kasvuhäirete raviks ligikaudu 50-60 patsiendil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles