Turvaseks võib olla oluline Zika viiruse vältimiseks

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turvaseks võib muutuda oluliseks teemaks seoses euroopasse levinud Zika-viirusega.
Turvaseks võib muutuda oluliseks teemaks seoses euroopasse levinud Zika-viirusega. Foto: Claire Deprez / Reporters / Scanpix

Kuna teatati, et Dallase linnas võis inimene Zika-viiruse saada sugulisel teel, siis on Soome terviseekspertide sõnul nüüdsest turvaseks oluline ka Zika viiruse vältimisel.

Kuigi ametlikult pole veel leidnud kinnitust, et Zika viirus tõepoolest sugulisel teel levib, soovitab Soome terviseameti juhtivekspert Carita Savolainen-Kopra turvaseksile tähelepanu pöörata ka Zika viiruse ennetamisel, vahendab ERR.

Kuna Zika võib oluliselt mõjutada ka loote tervist, peaksid naised, kes on juba rasestunud, kaaluma troopikapiirkondadesse tehtavate reiside ärajätmist, seda enam, et troopikas reisimisega võivad kaasneda ka muud terviseriskid.

Peamiselt kannavad Zika-viirust edasi troopikas elavad sääsed, kuid on ka võimalik, et see levib inimeselt inimesele sugulisel teel, sest viirused võivad püsida mehe seemnevedelikus kuni 28 päeva pärast paranemist, või nakatunud doonorilt võetud vere kaudu.

WHO hinnangul on Zika-viirus praegu levimas rohkem kui 20 piirkonna riigis ning sellega on nakatunud tõenäoliselt miljoneid inimesi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles