Vähihaigeid võidakse häbimärgistada (1)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igaüks meist saab midagi ära teha vähi ennetamiseks ja vähihaigete toetamiseks.
Igaüks meist saab midagi ära teha vähi ennetamiseks ja vähihaigete toetamiseks. Foto: Eesti Vähiliit

Kuigi maailmas haigestub igal aastal vähki ligikaudu 14 miljonit inimest ja selle haiguse tagajärjel sureb ligi kaheksa miljonit, on vähk veel tänapäevalgi paljudes kultuurides ja ühiskondades tabuteema.

Täna, 4. veebruaril ühineb Eesti vähiliit iga-aastase ülemaailmse vähipäevaga, mille eestvedajaks on vähivastase võitluse liit, kirjutab Eesti vähiliit oma kodulehel. Kampaania eesmärgiks on jagada informatsiooni,  kuidas igaüks saab anda oma panuse vähi ennetamiseks ja vähihaigete olukorra parandamiseks.

Vähk on paljudes kohtades tabuteema

Ülemaailmse vähivastase võitluse liidu sõnul on vähk mitmetes kultuurides ja ühiskondades ka tänapäeval veel tabuteema. Vähiga elavaid inimesi häbimärgistatakse ja diskrimineeritakse sageli. See võib omakorda takistada vähi olemasolu tunnistamist ning ravi ja toetuse otsimist.

Isegi nendes kogukondades, kus vähi teemal avalikult arutatakse, võidakse vähiga elavaid inimesi vahel diskrimineerida ning nad võivad ennast sõpradest ja eakaaslastest eraldatuna tunda. Selline saatus võib igal aastal tabada ligikaudu 14 miljonit inimest, kes igal aastal vähki haigestuvad.

Vähihaigetel oleks vaja nõustamiskeksust

Eestis on vähiliidu andmetel praegu ligikaudu 40 000 vähihaiget ja ka nende olukord on keeruline. Vähiliidu ja Praxise 2013. aasta uuringu kohaselt vajaks üle 50 protsendi Eesti vähipatsientidest pärast diagnoosi saamist või tervenemise faasis psühhosotsiaalset nõustamist, mida täna ei pakuta.

Seetõttu on Eesti vähiliit alustanud nõustamiskeskuse loomisega, et pakkuda vähipatsientidele ja nende lähedastele süsteemset psühhosotsiaalset nõustamist. Nõustamiskeskuse eesmärgiks on patsiendi psüühilise ja moraalse tasakaalu saavutamine ning sellega loodab vähiliit abistada 1000 vähipatsienti aastas. Loodava nõustamiskeskuse tegevust saab toetada ka annetustega.

Saame kõik panuse anda

Ülemaailmase vähipäeva selle ja järgneva kahe aasta juhtlause on «Meie suudame. Mina suudan.» Kampaania eesmärk on juhtida tähelepanu sellele, kuidas igaüks meist saab aidata kaasa kõikjal maailmas vähktõve tekitatud probleemide leevendamisele.

Vähivastase võitluse liidu sõnul on oluline roll vähi ennetamisel töökohtadel ja lastega tegelevatel asutustel, kes saavad edendada tervislikku eluviisi. Koolid saavad näiteks pakkuda tervislikku toitu, võimalusi spordiga tegelemiseks ja teadmisi tervisliku eluviisi kohta.

Äärmiselt oluline on ka tagada juurdepääs kvaliteetsele ja taskukohasele vähiravile. Kui ennetusööst ei ole kasu olnud ja inimene on siiski haigeks jäänud, peaks olema tagatud haiguse varane avastamine, tõhusate raviplaanide koostamine ja kvaliteetne kiiritusravi, mida vajab üle poole uutest vähipatsientidest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles