Viimasel paarikümne aastaga on meie toitu tulnud mitmed lisaained, mis pakenditel märgitud erinevate E-tähe kombinatsioonidena ja mis ühel või teisel viisil inimese tervisele kahjulikud.
Sünteetilised lisaained toiduainetes – risk tervisele
Maaülikooli professor Anne Luik soovitab jälgida erinevate toiduainete E-ainete sisaldust ja annab selleks ka spikri.
Sünteetilised toiduvärvid - E102, E110, E122, E123,E124,E127,E129, E151, E154, E155,E180 – võivad põhjustada üliaktiivsust, nõgeslöövet, astmaatilisi häireid, kantserogeensust.
E310-312- sünteetilised gallaadid - kasutatakse margariinides, õlides, majoneesides, salatikastmeis säilivuse pikendamiseks – tekitavad hingamishäired, loomkatsetes täheldatud viljastumisprotsendi vähenemist ja vastsündinute suremuse tõusu, samuti kantserogeensust.
E 319-321- rasvade säilivuse pikendajad margariinides, krõpsudes, maiustustes – allergia, kantserogeensuse, närvitalitluse muutuste oht.
E620-625- lõhna ja maitsetugevdajad lihatoitudes - suuremates kogustes tarvitamisel võib esineda peavalu, punetust, lihasvalu, allergilisi nähte. E 621 on väga paljudes toitudes ja seetõttu lihtne lubatud doosi ületada.
E950-962- sünteetilised magustajad, mis võivad tekitada pikaajalisi kahjustusi.