Taimse piimaga toidetud imikul tekkis skorbuut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lehmapiima ei ole mõistlik täielikult taimsete toodetega asendada.
Lehmapiima ei ole mõistlik täielikult taimsete toodetega asendada. Foto: PHILIPPE HUGUEN/AFP

Ajakirjas Pediatrics avaldatud uues juhtumiuuringus hoiatatakse mandlipiima kasutamise eest rinnapiima- või imiku piimasegu asendajana.

Kui liikumatu poisslapse röntgeniuuringud Hispaanias näitasid tema jala- ja seljaluumõrasid ning üldist luude hõrenemist, otsustasid arstid selle põhjuseid uurida, kirjutab Med24. Uuringu käigus ilmnes, et 11-kuuse imiku ema oli teda üheksa kuu vältel toitnud ainult imikutele mõeldud mandlipiima­ või mandlijahul põhinevate jookidega ning see päädis skorbuudiga.

Skorbuut on haruldane ja raske haigus, mida põdesid kunagi meremehed, kes ei saanud pikkade merel viibitud kuude jooksul piisavalt C-vitamiini. Skorbuudi tõttu tekkivad ainevahetushäired, hammaste väljalangemine ning igemete, seedeelundite, naha ja lihaste verdumine (rahvakeeli veritsemine).

Kuna pärast kahte kuud rinnaga toitmist anti lapsele ainult taimseid jooke, jäi tal arstide sõnul vajaka rinnapiimas või lehmapiimal põhinevates laste piimasegudes leiduvatest olulistest vitamiinidest. Mandlipiimaga hakkas ema last toitma nahapõletiku tõttu arstide soovitusel.

Kui arstid mõistsid viga, koostasid nad imikule toitumiskava, mis sisaldas piimasegu, teravilja, liha, puu- ja köögivilja, ning manustasid talle suu kaudu ka C- ja D-vitamiini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles