Mida teha, kui tuleb reisida Zika viiruse riskipiirkonda?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zika viirusesse nakatudes ei pruugi esineda märgatavaid sümptomeid.
Zika viirusesse nakatudes ei pruugi esineda märgatavaid sümptomeid. Foto: Mariana Bazo / Reuters / Scanpix

Kui inimene tuleb Zika viiruse riskipiirkonnast tagasi, siis tema puhul ei olegi midagi muud soovitada, kui võtta aeg maha, juua rohkesti vedelikku ning kasutada kondoomi, ütles Lääne-Tallinna keskhaigla infektsioonikontrolli arst Pille Märtin.

Zika viiruse piirkonda reisides tuleb vältida putukaid ning tagasi tulles puhata ja palju vett juua, kirjutab Med24. Järgida võiks järgmisi nõuandeid.

Hoia putukad endast eemal

Märtini sõnul tuleks eelkõige vältida putukahammustusi. Selleks tuleks kasutada putukatõrjevahendeid, kanda pikkade käistega riideid, pikki pükse. Sääsed, kes seda viirust levitavad, lendavad kõige rohkem ringi ennelõunasel ja pealelõunasel ajal enne loojangut. Kõige olulisem on sel ajal putukahammustusi vältida , kuid ka magama minnes tuleks kasutada putukavõrke.

Noortel naistel, kes planeerivad rasestuda järgmise aasta jooksul või juba on lapseootel, soovitatakse seda piirkonda vältida, aga kui on vaja reisida, siis on kõige olulisem putukahammustuste vältimine.

Uuri enne reisile minekut, kus viirus levib

Viiruse levik algas Aafrikast, aga kõige suurem puhang on praegu Lõuna- ja Kesk-Ameerika riikides. Riskipiirkonda kuuluvad ka Kariibi mere saared. Enne seda on viirust leitud ka Vaikse-Ookeani saartelt ja ka Kagu-Aasias.

Jälgi, kas sul esinevad Zika sümptomid

Viiruse peiteperiood on keskeltläbi nädal, võib-olla ka kümmekond päeva. Esmased sümptomid on 37-38 kraadine palavik ja sellele kaasuv peenpapuloosne lööve üle keha ning lihas- ja liigesvalu. Nende sümptomitega tasuks pöörduda nakkusarsti juurde ja kindlasti mainida, et on viibitud riskipiirkonnas. Nende sümptomite esinemisel peaks pöörduma nakkus- või perearsti poole.

Koju jõudes puhka ja joo ohtralt vett

Ainus asi, mida Zika viiruse levikupiirkonnast ägedama haigestumise vältimiseks teha saab, on puhkamine ja ohtra vee joomine, mis on vajalik iga haiguse vältimiseks ja leevendamiseks. Peale selle peaks teiste nakatamise vältimiseks kasutama kondoomi ja verekeskusesse verd andma minnes tuleks keskust hiljutisest Zika levikupiirkonnas viibimisest teavitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles