Soovitused Zika ennetamiseks

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zika levikut aitaks piirata Aedes liiki sääskede arvukuse vähendamine.
Zika levikut aitaks piirata Aedes liiki sääskede arvukuse vähendamine. Foto: Marvin Recinos / AFP / Scanpix

Veebruari alguses kuulutas maailma terviseorganisatsioon WHO Zika-viirusnakkuse leviku rahvusvaheliseks rahvatervise hädaolukorraks. Organisatsioon on andnud ka mitmeid soovitusi viiruse tõrjeks ja ennetamiseks.

Põhjuseks, miks maailma terviseorganisatsioon Zika-viirusnakkuse leviku rahvusvaheliseks hädaolukorraks kuulutas, on sääskede poolt levitatava selle viirusnakkuse ulatuslik levik Kesk- ja Lõuna-Ameerikas ning kahtlus, et Zika võib põhjustada lootekahjustusi, vahendab terviseamet.

WHO sõnul tuleks Zika tõrjumiseks ja ennetamiseks rakendada järgmisi meetmeid:

  • tõhustada ja ühtlustada Zika-viirusnakkuse seiret riskipiirkondades
  • töötada välja uued diagnostilised meetodid Zika-viirusnakkuse seire ja tõrje korraldamiseks
  • viirust levitavate Aedes liiki sääskede arvukuse vähendamiseks suunatud meetmete tõhustamine
  • informeerida reisijaid nakatumise ennetusmeetmetest (sääsehammustuste vältimine)  
  • teavitada reproduktiiveas naisi ja rasedaid Zika-viirusnakkuse ennetusmeetmetest.

Zika-viirusnakkuse vastast vaktsiini ei ole, kuid seda, kas inimene on viirusesse nakatunud, on võimalik kindlaks teha vereanalüüsiga, mida saab teha mitmetes suuremates laborites.

Zika-viirusnakkuse sissetoodud haigusjuhte on registreeritud Euroopas, Kanadas, Ameerika Ühendriikides, Jaapanis ja Austraalias. Reisimise ega kaubavahetuse piiranguid kehtestatud ei ole.

Aedes liiki sääski ei esine Põhjamaades, kuid neid leidub Euroopa Liidu lõunaosas (Vahemere riikides). Haiguste ennetamise ja tõrje Euroopa keskuse (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC) riskihinnangul on talveperioodil sissetoodud Zika-viirusnakkuse edasise leviku risk väike sääskede madala aktiivsuse tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles