Kas immuunsüsteemi tugevust saab mõõta?

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Immuunsüsteemi tugevust saab hinnata erinevate väliskeskkonna faktorite suhtes.
Immuunsüsteemi tugevust saab hinnata erinevate väliskeskkonna faktorite suhtes. Foto: Caters News Agency / Scnpix

Gripi ja ülemiste hingamisteede haiguste levikuga on paljudel inimestel kindlasti tekkinud tahtmine teada saada, kas nende immuunsüsteem on haigustele vastupidamiseks piisavalt tugev. Kuidas seda mõõta?

Tartu ülikooli immunoloogia professor Raivo Uibo sõnul kasutatakse immuunsüsteemi käsitlemisel sageli mõisteid, mis selleks üldse ei sobi. «Immuunsüsteemi tugevust abstraktselt hinnata ei saa, seevastu võime aga analüüsida immuunsüsteemi erinevate toimeahelate võimekust vastata väliskeskkonna tingimuste muutusele,» selgitas Uibo. «Erinevate väliskeskkonna faktorite suhtes võib erinevate isikute vahel olla see võimekus väga erinev.»

Seega ei ole paraku olemas immuunsüsteemi tugevuse üldist näitajat, kuid immuunsüsteemi võimekust reageerida välistele tingimustele saab siiski erinevate  haigusetekitajate suhtes eraldi määrata. «Näiteks saame määrata, missuguses kontsentratsioonis leitakse vaktsineeritu veres vaktsiini koostises oleva komponendi vastaseid antikehi. Sel juhul on tulemus ikka konkreetse haigustekitaja suhtes ja siingi peegeldub hetkeolukord,» rääkis Uibo.

Immunoloogia professori sõnul ei saa saadud tulemuse alusel siiski täpselt öelda, kui kaua antikehad konkreetsel inimesel püsivad. Pealegi jääb selle ainsa uuringu põhjal selgusetuks ka palju muud immuunsüsteemi funktsioonist.

See ei tähenda siiski, et teadlased ei püüdle inimese immuunsüsteemi kui terviku analüüsimise poole. Professor Uibo sõnul on hakatud viimastel aastatel välja töötama meetodeid, et saada mõningast üldist ettekujutust inimese immuunsüsteemi rakkude üldisest reaktsioonivõimekusest ja reaktsiooniahelate toimimisest. Uue metoodikaga loodetakse testida ka mikroorganismide vastaste antikehade olemasolu. Teadlaste ees seisab siiski üks oluline probleem: siiani puuduvad hästistandardiseeritud ja efektiivselt kasutatavad testsüsteemid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles