Tartu teadlased töötavad välja Zika-vastast vaktsiini (1)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zika levib peamiselt sääskedega.
Zika levib peamiselt sääskedega. Foto: MARVIN RECINOS/AFP

Tartu ülikooli tehnoloogiainstituudi direktor, biomeditsiinitehnoloogia professor Mart Ustav ning rakendusviroloogia professor Andres Merits lubavad paari kuuga kokku panna Zika viiruse vaktsiini kandidaadid. 

Kõigepealt soovib Ustav ja Merits luua kahe kuuga sünteetilise Zika viiruse, mille geneetilist ülesehitust on võimalik vastavalt vajadusele muuta, nii et see hakkab näiteks valgust kiirgama, kirjutab ERRi teadusportaal Novaator.

Biotehnoloogia ettevõtte Icosagen tipptasemel tehnikat kasutades tegelevad teadlased ka viirusnakkuse antikehade geenide eraldamisega muust geneetilisest materjalist. Antikehade geene kasutades saab viiruse vastu kaitsvaid antikehi toota suures koguses ja nii on võimalik välja töötada ka Zika-vastane vaktsiin, mida testitakse helendava viiruse peal.

Kui viirus pärast ravimi manustamist edasi «särab», siis preparaat tõenäoliselt ei toimi, «kustunud» rakkudes on ravim viiruse maha surunud ja see annab arendajatele lootust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles