Euroopa riigid kutsuvad üles vähendama antibiootikumide kasutamist

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antibiootikumid.
Antibiootikumid. Foto: Toomas Huik

Amsterdamis 9.-10. veebruarini toimunud kõrgetasemelise mikroobide antibiootikumiresistentsuse (AMR) teemalise konverentsi lõppdokumendis kutsutakse kõiki liikmesriike koostöös Euroopa Komisjoniga astuma samme antibiootikumide kasutamise vähendamiseks kogu Euroopas, et vältida mikroobide resistentsuse levikut ning sellega kaasnevat negatiivset mõju rahvatervisele, teatas maaeluminiteerium pressiteates.

Veterinaar- ja Toiduameti (VTA) peadirektori asetäitja Olev Kalda sõnul on mikroobide resistentsus nii Euroopas kui kogu maailmas kasvav probleem. «Antibiootikumide kasutamise kasvuga nii inimmeditsiinis kui veterinaarias kaasneb ka mikroobide resistentsuse suurenemine, mis on tõsiseks ohuks nii inimeste kui loomade tervisele,» ütles Kalda.

Seepärast peab antibiootikumide kasutamine Kalda sõnul muutuma senisest vastutustundlikumaks ja sihipärasemaks. «Riiklikul tasandil peaksime selleks tõhustama nii koolitust ja teavitust kui järelevalvet antibiootikumide määramise ja kasutamise üle. Samuti tuleks tugevdada looduskeskkonda sattunud  ravimijääkide seiret ning vajadusel vaadata üle kogu senine ravimipoliitika,» rääkis Kalda.

Kohtumisel jõuti kokkuleppele, et 2017. aasta keskpaigaks töötavad kõik liikmesriigid välja «Üks tervis» põhimõttel rajaneva siseriikliku tegevuskava antimikroobsete ainete kasutamise ja resistentsuse leviku vähendamiseks.

Samuti uuendatakse Euroopa Liidu tasandil 2011. aastal vastuvõetud kehtivat tegevuskava. Kõik antibiootikumiresistentsuse vähendamisele suunatud tegevused peaksid lähtuma põhimõttest «Üks tervis», hõlmates nii meditsiini, veterinaaria, põllumajanduse, loomakasvatuse kui keskkonnakaitse valdkondi.

Terviseameti peadirektor Tiiu Aro ütles, et kuna tegemist on valdkondadeülese probleemiga, on väga oluline vaadata kogu antibiootikumide kasutamisega seotud probleemistikku ühtse tervikuna. «Et leida seatud eesmärkide saavutamiseks toimivaid lahendusi, tuleb meditsiini ja veterinaarmeditsiini valdkondades jõud ühendada ning koondada kõik tegevused ühisesse tegevuskavasse,» ütles Aro.   

Maaeluministeeriumi eestvedamisel koostatav veterinaaria valdkonda hõlmav «Mikroobide resistentsuse vähendamise tegevuskava aastateks 2016-2020» seab eesmärgiks tagada antimikroobsete ainete vastutustundlik kasutamine põllumajandus- ja lemmikloomadel.

Tegevuskava peaks valmima 2016. aasta teisel poolaastal. Tegevuskava väljatöötamisse on kaasatud Veterinaar- ja Toiduameti, Veterinaar- ja Toidulaboratooriumi, Ravimiameti, Eesti Maaülikooli ja Eesti Loomaarstide Ühingu esindajad.

Kõrgetasemelisel konverentsil Hollandis osalesid Euroopa Liidu põllumajandus- ja sotsiaalvaldkonna juhid, Euroopa Komisjoni, Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) ja ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni (FAO) esindajad.

Eestist osalesid konverentsil Maaeluministeeriumi kantsler Ants Noot, toiduohutuse osakonna juhataja asetäitja Pille Tammemägi, Veterinaar- ja Toiduameti peadirektori asetäitja Olev Kalda, Terviseameti peadirektor Tiiu Aro ja Sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna nõunik Martin Kadai.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles