USA lapsevanemate kontrollihullus ületab terve mõistuse piiri (3)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurt osa USA lastest õue mängima ei lubata.
Suurt osa USA lastest õue mängima ei lubata. Foto: Dominic Lipinski/PA Wire/Press Association Images/Scanpix

Saksamaa telekanali ARD korrespondent Sandra Ratzow töötab ja elab USA-s, kus ta pidi kiiresti tõdema, et seal käib laste kasvatamine hoopis teistmoodi kui näiteks Saksamaal. Siseõued ja kodutänavad ja mängivatest lastest tühjad. Miks see nii on?

Uuringute kohaselt veedab 90 protsenti Ameerika lastest oma vaba aja toas, vahendab Saksa telekanal Das Erste. Mõnedes osariikides viib lastevanemate ülikontrolliv käitumine muu hulgas  selleni, et lapsed ei tohi autost väljudes 50 meetrit üksi kooli kõndida ega üle tee maja ees mängida. Vastasel juhul saabub laps koju politseiga ja vanemad saavad hoiatuse või lausa trahvi.

Üks vanematest väidab, et pärast 11. septembri terrorirünnakut on nii mõndagi muutunud ja vanemad on pärast seda veelgi kartlikumad. Koolides ja lasteaedades on kõikjal kaamerad ja vanemad saavad seega iga kell oma paroolidega sisse logida ja vaadata, millega nende lapsed just nüüd tegelevad. Päeva lõpuks valmib ka paberkujul kokkuvõtte laste päevastest tegevustest ja õnnestumistest. Kuigi nii mõnigi vanematest tunnistab häbelikult reporterile, et ehk on laste kontrollimisega mindud üle piiri, siis leiab siiski enamik, et tänapäeva ühiskonnas on laste turvalisus kõige tähtsam. Ka kooli ja lasteaedade töötajad on pideva jälgimisega harjunud ja leiavad, et kaamerate olemasolus pole midagi hirmsat ja kõik kinnitavad justkui ühest suust, et lapsi peab selle hirmuäratava maailma eest kaitsma. Vanemad ütlevad, et nad usaldavad küll oma lapsi, aga nad ei usalda maailma ja teisi inimesi, kes nende lastega halval eesmärgil kontakti otsivad.

Üle 60 protsendi Ameerika vanematest kontrollivad, millega lapsed internetis tegelevad ja kellega suhtlevad, ja umbes 20 protsenti kasutab ka mobiiliäppe, millega saavad täpselt jälgida, kus laps on, kuhu ta liigub, kellega ta suhtleb ja kaua internetis aega veedab. Kuigi üks 12-aastane poiss väidab reporterile, et ta tunneb selle üle natuke piinlikust, leiab ta siiski, et emal on õigus seda teha.

Kuulus Ameerika psühhoterapeut Karen Ruskin kinnitab, et alles 12–13aastaselt on laps võimeline üksi hakkama saama. Enne seda ei oskavat nad ohtusid õigesti hinnata. Kuigi statistika kohaselt on kriminaalsus langenud ja me elaksime justkui turvalisemas keskkonnas, väidab Ruskin, et ohud on siiski iga päev olemas ja oma lapsi peab kaitsma.

Siiski paistab, et mitte kõik vanemad ei lähe hullusega kaasa ja nii andis meedia ühele emale, kes lubas toona oma üheksa-aastasel lapsel üksi metrooga New Yorgis koju sõita, maailma halvima ema tiitli. Pärast seda rajas ajakirjanikust ema liikumise Free Range Kids ja võitleb selle eest, et lapsed saaksid rohkem vabadust ja õigust ise otsustada. Nüüdseks on ta ka loonud oma telesaate, kus aitab vanematel kontrollimaaniast üle saada ja lastel ise terveid otsuseid vastu võtta. Ta lisab, et lapsi ei tohi mullikile sees kasvatada ja nad peavad ise õppima ohtusid tunnetama ja õigeid otsuseid tegema.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles