Miks aju meile vahel trikke teeb?

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõnikord võib tunduda, et näeme pimedas kummitust, kuigi tegelikult ei ole toas kedagi.
Mõnikord võib tunduda, et näeme pimedas kummitust, kuigi tegelikult ei ole toas kedagi. Foto: Cherly Ravelo/Reuters/Scanpix

Mõnikord pimedasse tuppa minnes avastame hirmuga, et keegi ootaks meid justkui seal ees. Tallinna lastehaigla psühhiaater Ere Vasli selgitas, miks see nii on.

Olukorra tajumine – selle nägemine, kuulmine, haistmine, füüsiline tunnetamine ning meie mõtted ja tunded olukorra kohta – ei sõltu mitte üksnes sellest, mis toimub ümbritsevas maailmas, vaid ka sellest, mis toimub inimese sees. See on keeruline protsess, mille juures mängivad olulist rolli näiteks meie varasemad kogemused ja mälestused, aga ka see, millele on suunatud meie tähelepanu. Olulised on ka üldine meeleolu, hetke soovid ja vajadused ja see, kuivõrd ärevil hetkel oleme.

Tajume kõike ümbritsevat läbi iseenda filtri ja kui midagi kogeme, siis tekkivad selle kohta ka pidevalt mõtted ja tunded. Sellesse protsessi on haaratud kogu aju. Erinevates aju piirkondades töödeldakse erinevaid andmeid ja seejuures on aju piirkondade koostöö väga oluline.

Seda arvestades on loomulik, et vahel teeb aju nii-öelda trikke. Ühe või teise olukorra tunnetus on sel juhul kallutatud ja väga erinev teiste inimeste kirjeldusest samast olukorrast. Just selle pärast võibki ka näiteks pimedasse tuppa minnes tunduda, et seal on juba keegi, kuigi tegelikult on tuba tühi. Samamoodi võib ka näiteks puukidest ja putukatest rääkides tekkida tunne, et keegi ronib nahal, ja nahk võib siis sügelema hakata. Raske võib olla uskuda ka kokkusattumust, kui raadiot kuulates on tunne, et räägitakse just sellest, millele oled ise enne mõelnud.

Sellised elamused on tegelikult üsna tavalised ja neid saab selgitada sellega, et ümbritseva tajumine pole kunagi täpne tegevus. Üldine enesetunne ja emotsionaalne seisund mõjutavad alati taju ja nagu iga keerulise protsessiga, võib ka tajumisel tekkida vigu. Sel juhul saamegi kummaliste elamuste osaliseks.

Erinevad taju iseärasused on normaalsed ja tavalised ja nii ei ole ka tingimata põhjust kohe psühhiaatri poole pöörduda, kui tundub, et toas kummitab. Kui aga aju mängitavad trikid hakkavad igapäevast elu segama, on väga oluline sellest kellegagi rääkida ja abi leida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles