Vähihaige ei pea enam valu kannatama (2)

Sirje Niitra
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu vähihaigete toetusravi arst Kaiu Suija ja õde Koidula Trummer mullu märtsis teel patsiendi juurde.
Tartu vähihaigete toetusravi arst Kaiu Suija ja õde Koidula Trummer mullu märtsis teel patsiendi juurde. Foto: Kristjan Teedema

Vähihaigete kodune toetusravi on viimasel ajal oluliselt edasi arenenud: arstid ja õed käivad arstide juhtnööri järgides kodus nii valuravi kui ka vajalikke protseduure tegemas, püüdes raskelt haigete olukorda leevendada nii palju kui võimalik.

Koduõde Annely Aasamets on juba aastaid seda tööd teinud ja tema sõnul on normaalne olukord, kus ka viimases vähistaadiumis patsient saab nii tõhusat valuravi, et ei tunnegi valu. Ta käib nii nende juures, kes äsja haiglast välja saanud, kui ka nende juures, kes ongi kodus haiged. Vajaduse koduse valuravi või muude protseduuride järele määrab arst.

Õde ongi lüliks arsti ja patsiendi vahel. Ta selgitab, kuidas ravimeid võtta ja vajadusel teeb ettepaneku ravi korrigeerimiseks, kui olemasolevad ravimid enam valu ära ei võta. Samas annab ta arstile tagasisidet patsiendi seisundi kohta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles