Ämmaemandate ülekoormatus võib traagiliselt lõppeda

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapse sünd registreeritakse Eestis, kui laps on sündinud Eestis, lapse vanema elukoht on Eestis või lapse vanemal on Eesti kodakondsus.
Lapse sünd registreeritakse Eestis, kui laps on sündinud Eestis, lapse vanema elukoht on Eestis või lapse vanemal on Eesti kodakondsus. Foto: SCANPIX

Hiljuti avaldatus statistikast selgub, et Suurbritannias sünnib ämmaemandate puuduse ja lapseootel emade puuduliku teavitamise tõttu palju lapsi surnult. Samas artiklis tuuakse positiivse näitena esile Eesti.

2014. aastal sündis Suurbritannias sealse statistikaameti andmetel surnuna 3563 last ehk 4,6 last tuhande lapse kohta, kirjutab The Guardian. Meditsiiniajakirjas Lancet avaldatud uuringu kohaselt on need arvud Eestist, Poolas ja Horvaatias märgatavalt väiksemad.

Eesti meditsiinilise sünniregistri ja raseduskatkestusandmekogu andmetel oli Eestis surnultsünde 2014. aastal 46, 2013. aastal 52 ja 2012. aastal 45. Aastal 2005 oli 87 surnultsündi. Eelmisel aastal sündis seega Eestis surnult ligikaudu 3,5 last 1000-st. Viimase kümne aasta (2005-2014) keskmine on 62 surnult sündinud last aastas.

Keskmiselt on surnultsündide arv Suurbritannias 2000. aastast langenud 1,8 protsenti, Poolas on toimunud 3,5-protsendine langus ja Hollandis on surnult sündinud lapsi võrreldes kuueteist aasta taguse ajaga koguni 6,8 protsenti vähem.

Suurbritannia ämmaemandate õppeasutuse Royal College of Midwives  sõnul on surnultsündide oluliseks põhjuseks see, et sünnitajate keskmine vanus on viimastel aastatel tunduvalt tõusnud, kuid ämmaemandaid on üha vähem. Rekordarv 30–40-aastasi sünnitavaid naisi on õppeasutuse sõnul üle koormanud lapseootel naistega tegeleva personali.  

Eelmisel aastal sündis Inglismaal 661 496 last, see tähendab ligikaudu 100 000 last rohkem kui 2001. aastal. 2014. aastal sündis Inglismaal ja Walesis 30–40-aastastel naistel kokku 6859 last. Viimastel aastatel on tööle võetud ka rekordarv üle 60-aastaseid ämmaemandaid. Kui 2001. aastal oli Suurbritannias kaheksa vähemalt 65-aastast ämmaemandat, siis nüüd on see arv tõusnud 177-ni. Sellegipoolest on Suurbritannia terviseameti andmetel seal puudus 2600-st ämmaemandast.

Charlotte Bevan surnultsündidega tegelevast heategevusorganisatsioonist Sands ütles, et kõige kurvem on selle loo juures see, et enamikku surnultsündidest oleks saanud vältida juhul, kui vanemad oleks õigel ajal pädevat abi saanud ja neid oleks ka teavitatud lapse surnult sündimise riskist ja sellest, kuidas ohu korral käituda. «Teame, et 60 protsenti vahetult enne sündi surnud beebidest oleks saanud päästa, kui oleks kinni peetud sünnituseelse hoole põhilistest juhistest. Meil on väga palju teavet, mille abil saaks igal aastal päästa 600 elu,» rääkis Bevan.

Maailma terviseorganisatsiooni WHO definitsiooni järgi on surnultsünd lapse surm pärast 28 rasedusnädalat. Nii vanad lapsed jääks suurem osa lapsi ellu ka väljaspool emakat. Novembris väitis Suurbritannia terviseamet, et surnult sünnib 2,9 last tuhandest. Seni ei ole veel teada, miks riigiasutuse andmed uuringu tulemustega ei ühti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles