Alzheimer algab 20 aastat enne sümptomite ilmnemist (1)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alzheimeri sümptomid ilmnevad tavaliselt küll alles kõrges eas, kuid haigus ise algab mitukümmend aastat varem.
Alzheimeri sümptomid ilmnevad tavaliselt küll alles kõrges eas, kuid haigus ise algab mitukümmend aastat varem. Foto: Kayla Wolf/AP/Scanpix

Alzheimeri tõve patoloogiline protsess algab teadlaste sõnul rohkem kui 20 aastat enne kliiniliste sümptomite ilmnemist.

Nende järelduste aluseks on uuring, mis korraldati ülemaailmses võrgustikus Dominantly Inherited Alzheimer Network (DIAN), kuhu kuuluvad keskused, milles ravitakse Alzheimeri tõve põdevaid patsiente, kirjutab Terviseuudised.

Selle tulemusena leiti 128 patsienti, kellel esines Alzheimeri tõve teadaolev mutatsioon. Nende patsientide puhul oli varaseim muutus beetaamüloidi (Aß) 42 taseme langus tserebrospinaalvedelikus võrreldes kontrollisikutega, kellel selle raske haigusega seotud mutatsioone ei esinenud.

See toimus ligikaudu 25 aastat enne eeldatavat sümptomite tekke iga. Vanus, kus osalejate vanematel kliinilised sümptomid esimest korda ilmnesid, oli keskmiselt 45,7 aastat. Osalejatel kujunes kergekujuline dementsus välja ligikaudu 3,3 aastat hiljem kui nende vanematel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles