Kas tütar viib ema ilu?

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Terve lapse sünd on vanematele tavaliselt suureks rõõmuks, ükskõik, kas ta on poiss või tüdruk.
Terve lapse sünd on vanematele tavaliselt suureks rõõmuks, ükskõik, kas ta on poiss või tüdruk. Foto: Dominic Lipinski/PA Wire/PA Images/Scanpix

Rahvasuus on küll levinud ütlus «tütar viib ema ilu», millega viidatakse sageli sellele, et väidetavalt võtab ema tütart oodates rohkem kaalus juurde, kuid teadusuuringud näitavad, et tegelikult on see tavaliselt hoopis vastupidi.

Tartu ülikooli kliinikumi naistekliiniku sünnitusabi ja günekoloogia dotsendi Kristiina Rull rääkis ERRi teadusportaalile Novaator, et ilu on küll vaataja silmis, kuid teadlased on avastanud, et kui ema võtab rohkem kaalus juurde, siis sünnib tõenäolisemalt poiss ja kui kaalutõus on väiksem, siis tüdruk.

2014. aastal avaldas Kristen J. Navara ajakirjas PLOS One uurimistöö, kus analüüsis üle 68 miljoni lapse sünnikaalu ja emade raseduseaegset kaaluiivet ja leidis, et kui emade rasedusaegne kaaluiive jäi alla üheksa kilogrammi, olid sündinud lastest 48–49 protsenti poisid, kuid kui ema võttis kaalus juurde üle 25 kilogrammi, oli poiste osakaal 53–54 protsenti. Seost põhjendatakse sellega, et poisid on sündides suuremad ja nende puhul kulutab ema organism rohkem ressursse.

On ka leitud, et emadel, kes ootavad poega, tekib ainevahetuses toimunud muutuste tõttu raseduse ajal suhkruhaigus kolme kuni nelja protsendi võrra sagemini kui tütart kandvatel naistel, kuid rasedusaegset suhkrutõve põdenud emadel, kellel sünnib tütar, on jällegi tõenäosus haigestuda hilisemas elus ka teist tüübi suhkurtõppe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles