Herpes aitab kaasa vaimsete võimete halvenemisele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viirusesse haigestumine võib eakale inimesele tähendada vaimsete võimete vähenemist.
Viirusesse haigestumine võib eakale inimesele tähendada vaimsete võimete vähenemist. Foto: Alexandr Kryazhev/Sputnik/Scanpix

Teadusajakirjas Alzheimer’s Disease and Associated Disorders avaldatud uuringust selgub, et teatud viirustega kokkupuutumise ja vaimsete võimete halvenemise vahel on seos.

Seos viirustega nakatumise ja vaimsete võimete halvenemise vahel on leitud ka küll varasemate uuringute käigus, kuid hiljutine uuring pakub selle kohta ka arvestatavaid tõendeid, kirjutab Med24.

Dr Vishwajit Nimgaonkar Pennsylvania osariigi Pittsburghi ülikooli arstiteaduskonnast tegi koos kolleegidega uuringu, milles osales üle 1000 vähemalt 65-aastast inimest. Uuritavaid hinnati kord aastas viie aasta jooksul muutuste tuvastamiseks vaimsetes võimetes.

Pärast viiruse jälgede otsimist vereproovidest leidsid uurijad, et kokkupuude tsütomegaloviiruse, Herpes simplex’i viirus 2 ja algloomaga Toxoplasma gondii võib põhjustada arenguid, mida tavaliselt on seostatud vananemisega.

Kuid on ka häid uudiseid: Herpes simplex’i viirus 1, mida seostatakse külmavillidega ja mida esineb üle maailma umbes 3,7 miljardil alla 50-aastasel inimesel, ei seostu vananemisest tingitud kognitiivsete võimete halvenemisega.

Tulevikus on uurijate eesmärk kindlaks teha, kas leidub inimrühmi, kes on krooniliste viirusinfektsioonide toimetele vastuvõtlikumad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles