5 ilmingut, mis avalduvad lihast loobujatel (1)

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punase liha söömise lõpetamine vähendab südamehaiguste riski.
Punase liha söömise lõpetamine vähendab südamehaiguste riski. Foto: SCANPIX

Taimetoitlus levib järjest enam. Lihast loobumisel on aga oma plussid ja miinused.

The Independent reastas viis asja, mis juhtuvad selle inimese kehaga, kes loobub lihast:

1. Kaal väheneb

Washingtoni ülikoolis uuriti, kui palju mõjutab inimese kehakaalu taimetoitlaseks hakkamine. Uuring näitas, et osalejad, kes lõpetasid liha söömise, kaotasid ligi 5 kilogrammi oma kaalust, ilma et oleksid muid vahendeid selleks kasutanud ja toidus kilokaloreid lugenud. «Sellest võib järeldada, et lihast loobumine aitab kaalu vähendada, ilma et peaks midagi muud oma elustiilis muutma,» kommenteeris Washingtoni ülikooli professor.

2. Soolestiku bakterid muutuvad

Nagu ütlemine käib – sa oled see, mida sa sööd. 2014. aastal viidi läbi uuring, mille tulemusena leiti, et nii omnivoori, vegani kui ka taimetoitlase soolestik on erinev. Kõige suurem erinevus oli omnivooride ja veganite vahel – kellest üks sööb kõike ning teine ei söö loomseid toite. Uuringust selgus, et veganite soolestikus oli rohkem kaitsebaktereid.

3. Kehal võib jääda toitainetest vajaka

Veganlus või taimetoitlus on kehale hea ainult siis, kui see on tasakaalustatud ja planeeritud. Siiski on Briti terviseameti sõnul raske sellise elustiiliga saada piisavalt rauda, D-vitamiini ja B12-vitamiini.

Rauda võib saada süües kaunvilju, nagu oad ja läätsed. Samuti on kasulikud pähklid, puuviljad, tumerohelised aedviljad ja täisteratooted. B12-vitamiini leiab rikastatud hommikuhelvestes ja sojatoodetes. Munad, rikastatud võid, hommikuhelbed ja osa piimasid on D-vitamiini allikad.

4. Vähi saamise risk võib kahaneda

WHO raportis on punase liha juures märgitud, et lihal on arvatavasti vähki tekitavad omadused. Eksperdid järeldasid, et päevas 50 grammi liha söömine võib tõsta soolevähi tekkimise riski kuni 18 protsenti. Eksperdid tõid välja, et kuigi see 18-protsendine riskitõus võib hirmsasti kõlada, siis oleneb tegelikult kõik inimesest endast.

5. Südameprobleemide oht langeb

Teadlased avastasid, et punane liha on seotud südameprobleemidega. Nimelt selgus, et soolestikubakterid muundavad veise-, lamba- ja ulukilihas suures koguses sisalduva karnitiini sellisteks ühenditeks, mis kiirendavad arteriseinte jäigastumist ja paksenemist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles