Itaalia tervishoiuprofessor: leetreid sel aastal kõrvaldada ei õnnestu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaktsineerimine abil võib olla võimalik ohtlikud haigused ära kaotada.
Vaktsineerimine abil võib olla võimalik ohtlikud haigused ära kaotada. Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

Itaalias asuva Bari ülikooli tervishoiuprofessor Pier Luigi Lopalco rääkis Eesti Arstile antud intervjuus, et vaktsineerimisvastased liikumised seavad leetrite täieliku kõrvaldamise ohtu, ent kui kõik läheb hästi, on haiguse väljajuurimine vaid mõne aasta küsimus.

Lopalco on Itaalia riikliku leetrite ja punetiste elimineerimise kontrollkomitee liige ja Eestisse tõi teda Tartus toimunud konverents «Vaktsineerimine ja tõenduspõhine rahvatervishoid», kirjutab Med24. Itaalia tervishoiuprofessori sõnul on olukord vaktsineerimisega Euroopas üldiselt hea, sest enamik inimesi laseb ennast ohtlikemate haiguste vastu vaktsineerida. Probleeme on aga leetrite, mumpsi ja punetiste vastase vaktsineerimisega ning uute vaktsiinidega, mida paljud inimesed kardavad.

Maailma terviseorganisatsiooni WHO Euroopa regionaalbüroo seadis eesmärgiks leetrite kõrvaldamise juba sel aastal, kuid Lopalco sõnul oleme sellest eesmärgist veel väga kaugel. Selleks, et peatada haiguse levik, peaks vaktsineeritud olema vähemalt 95 protsenti inimestest.

See on küll ambitsioonikas eesmärk, kuid tervishoiuprofessori hinnangul tulevikus siiski võimalik. «Meil on olemas näited teistest maailma piirkondadest, kus leetrid ja punetised on kõrvaldatud – näiteks Põhja- ja Lõuna-Ameerika,» rääkis Lopalco. Praegu on aga inimesed Euroopas veel mures vaktsiini ohutuse pärast. Näiteks hirmutab lapsevanemaid jutt sellest, et leetrite, mumpsi ja punetiste vaktsiin põhjustab autismi.

Tervishoiuprofessori sõnul on hirmu peamiseks põhjuseks enamasti kuulujutud, mida ei ole veel keegi tõestanud. Nii mõtles näiteks 1998. aastal Suurbritannia arst dr Wakefield välja uuringu, millega ta nii-öelda «tõestas, et kõnealune vaktsiin tekitab autismi. Hiljem tuli pettus välja ja Wakefield kaotas töö, kuid nüüd juhib ta USAs vaktsineerimisvastast lobitööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles