Kaks kodumaist supertoitu, mida tasub pakkuda vabariigi sünnipäeval

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõhvikad.
Jõhvikad. Foto: SCANPIX

Toitumisnõutaja hinnangul sobivad kodumaised supertoidud kama ja jõhvikas igale peolauale ning eriti tasub neid eestimaised toite pakkuda vabariigi sünnipäeval.

«Jõhvikad on väga tervislikud ning kasulikud marjad, mida soovitan panna nii maitsevette kui ka erinevatesse salatitesse ja magustoitudesse,» sõnas Rimi toitumisnõustaja Katri Merisalu. Ta lisas, et kuna hapu mari pole lastele just eriti meelepärane, siis nende jaoks võib jõhvikad lisada mõnesse tervislikku smuutisse või kohupiimamagustoitu.

Toitumisnõutaja sõnul on jõhvikal ehk kuremarjal olnud rahvameditsiinis alati oma koht. Jõhvikas sisaldab erinevaid mineraalaineid, vitamiine, orgaanilisi happeid ja flavonoide. Jõhvikate söömine aitab ennetada nakkushaigusi. Tänu kõrgele C-vitamiini sisaldusele on jõhvikamahl meega hea angiini ja bronhiidi raviks. Samuti on jõhvikatel organismist vett väljutav ja mikroobe hävitav toime.

«Eesti rahvustoit kama sisaldab rohkelt kiud- ja mineraalaineid, aminohappeid, B-grupi vitamiine ja antioksüdante,» märkis Merisalu ja lisas, et tänu rukkile ja hernele on kamajahus B-grupi vitamiine mitu korda rohkem kui teistes jahudes. Toitumisnõustaja sõnul saadakse kamajahu soolakas vees keedetud, seejärel kuivatatud ja röstitud rukki-, nisu- ja odraterade ning herneste või ubade jahvatamisel. 

Merisalu tõdes, et eestlased on harjunud segama kamajahu keefiriga ning üldiselt armastatakse seda süüa suvel. «Kuna kamal on suur toiteväärtus ning palju kasulikke omadusi, siis võiks kamast tehtud toite süüa aastaringselt – näiteks katsetada kama erinevates tervisejookides, kuhu võib panna teisi meelepäraseid lisandeid,» lausus ta. Toitumisnõustaja sõnul sobivad kamajoogid nii laste kui ka suurte inimeste peolauale ning võidavad tavaliselt kõigi külaliste südame. 

Kamajook kiivi ja kanepiseemnetega

Kahele inimesele

-   6 spl rukkikama

-   4 kiivit

-   1 banaan

-   2 spl vedelat mett

-   1 spl kanepiseemneid

-    keefir

Blenderda kõik koostisosad ja naudi värske ja tervisliku vahepalana! Pea meeles, et kama õiget maitset tunned alles siis, kui oled lasknud kamajoogil kuni 10 minutit seista.

Kamakohupiim purustatud astelpaju- ja jõhvikamarjadega

Kolmele inimesele

-   300 grammi maitsestamata kohupiima

-   kaks peotäit külmutatud värskeid astelpajumarju

-   kaks peotäit värskeid või külmutatud jõhvikaid

-   4 spl rukkikama (kui Sulle maitseb kamasem, siis lisa kamajahu juurde)

-   1 dl vahukoort

-   3 spl vedelat mett

-   2 tl vanillisuhkrut

Vispelda vanillisuhkur vahukoore ja meega kergelt vahtu. Seejärel lisa maitsestamata kohupiim ja rukkikama. Sega omavahel läbi. Purusta köögikombainiga astelpaju ja jõhvikamarjad, kuid mitte liiga püreeks. Serveeri marjahõrgutis koos kamakohupiimaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles