Hämmastav operatsioon: 3D-printerist pärit kaelalülid päästsid vähihaige elu

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
röntgenpilt siirdatud kaelalülidest
röntgenpilt siirdatud kaelalülidest Foto: Neuro spine Clinic

Austraalia arstid said hiljuti hakkama harukordse saavutusega, siirdades luuvähi käes kannatanud patsiendile 3D-printerist pärit kaelalülid.

Neurokirurg Ralph Mobbs siirdas koos kolleegidega 15 tundi kestnud operatsiooni käigus 3D-printerist pärit, ideaalselt sobitatud kaelalülid Drage Josevskile, kellel oli kaelas vähkkasvaja, vahendab ABC News. Vähi tõttu oli Josevski ainukeseks ellujäämise võimaluseks kaelalülid asendamine täpselt sellel kohal, kus pea kinnitub keha külge.

Josevski ja tema pere tundsid maailmas esmakordse operatsiooni ees suurt hirmu, kuid Mobbsi sõnul oleks patsienti selleta ees oodanud hirmus surm. «Ta oleks kõigepealt järk-järgult kaotanud võime oma käsi ja jalgu liigutada, siis ei oleks ta saanud enam ise hingata ega süüa. See on kole surm,» rääkis Mobbs.

Kõigepealt kavandas Mobbs kõrgtehnoloogilisi arvuteid kasutades operatsiooni ja laskis valmistada täpse koopia Josevski kaelalülidest. «Disainisime proteesi nii, et see sobis ideaalselt, justkui kinnas. See tagas stabiilsuse üleminekukohal peast kaela, nii et pea ei vaju alla,» selgitas Mobbs tehtud tööd.

Kuigi kõik valmistati ette väga üksikasjalikult, oli siiski oht, et patsient ei ela pikka operatsiooni üle. Kõige suuremaks väljakutseks oli arstide jaoks kasvaja eemaldamine. Operatsioon tehti suu kaudu, kõigepealt eemaldati kasvaja koos haigete kaelalülidega ja seejärel asendati need 3D-printerist pärit proteesidega.

Tänu arstide osavusele operatsioon õnnestus ja nüüd on Josevskil küll veel probleeme söömise ja rääkimisega, kuid ka need vaegused peaksid poole aasta jooksul kaduma. Josevski ja tema pere on väga rõõmsad. «Mul on nii hea meel, et isa on veel meie seas, näeb minu pulmi ja ka lapsi üles kasvamas,» ütles Josevski tütar ABS Newsile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles