Mida aju näeb?

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ootamatud olukorrad pälvivad kohe meie tähelepanu.
Ootamatud olukorrad pälvivad kohe meie tähelepanu. Foto: Nick White/picture alliance/moodboard/Scanpix

Tartu ülikooli eksperimentaalpsühholooiga vanemteadur Kairi Kreegipuu rääkis sellest, mida näeb inimese aju ja kuidas see töötleb erinevaid sisendsignaale.

«Inimese aju ja tajusüsteem on üles ehitatud väga leidlikult – rohkem töötlusressursse ja energiat paigutatakse sellesse, mis on uus, ennustamatu ja ebatavaline ning vähem sellesse, mis on tavaline ja korduv,» selgitas Kairi Kreegipuu ERRi 100 sekundi loengus. See on väga ratsionaalne toimimisviis, mis on iseloomulik nii kuulmisele, nägemisele kui ka puutetundlikkusele ja tagab ellujäämise ohtlikes olukordades. Oluline on, et aju märkaks ära uudse ka siis, kui vastuvõetavat informatsiooni teadlikult ei jälgita.

Kirjeldatud eriliste sündmuste töötlust saab mõõta näiteks entsefalogaafi abil, mille mõõdetud signaalid võimaldavad jälgida, missugust informatsiooni ja kuidas aju kohe töötlema asub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles