Värske uuring paljastab: kiired mõtlejad elavad kauem

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiired mõtlejad ei ole mitte üksnes tervemad, vaid ka elavad kauem.
Kiired mõtlejad ei ole mitte üksnes tervemad, vaid ka elavad kauem. Foto: Vladimir Godnik/picture alliance/moodboard/Scanpix

Hiljutisest uuringust selgub, et neil, kes mõtlevad kiiresti ja tunnevad end tervena, võib olla looduslik eelis, mis laseb neil ka kauem elada.

Suurbritannias asuva Oxfordi ülikooli ja Šveitsis asuva Genova ülikooli teadlased uurisid 29 aasta jooksul kogutud 6203 inimese andmeid, kirjutab ajakiri Psychological Science. Uuritava perioodi alguses olid need inimesed 41–96-aastased.

Kaht erinevat statistilise analüüsi meetodit kasutades hindasid uurijad, kuidas mõjutavad suremust 65 erinevat näitajat. Tulemused näitasid, et inimesed, kes pidasid ennast ise terveks ja töötlesid kiiresti teavet, elasid palju tõenäolisemalt kauem kui need, kellel puudusid nimetatud kaks omadust, mida on varem seostatud ka südame- ja veresoonkonna haigustega.

«Meie uuring näitab, et psühholoogilised näitajad, madalam hinnang enda tervislikule seisundile ja eaga seotud väiksem kiirus andmete töötlemisel  on eriti olulised indikaatorid, mis viitavad keskealiste ja vanemate täiskasvanute varase surma riskile,» ütles Genova ülikooli psühholoogiateadlane Stephen Aichele.

Uuringu tulemustest võib Aichele sõnul tulevikus olla kasu haiguste kiiremal diagnoosimisel ja ravil, mistõttu võib olla võimalik vähendada varaste surmade arvu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles