E-sigarettide pooldajad taunivad e-sigareti veebipoodide keelamise plaani

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-sigarett
E-sigarett Foto: SCANPIX

E-sigareti müüjate ja kasutajate liit taunib sotsiaalministeeriumi poolt kiirkorras kooskõlastusringile saadetud tubakaseaduse muutmise seaduse eelnõu, millega plaanitakse keelata e-sigarettide ja e-vedelike Eesti-sisene ning piiriülene kaugmüük ehk veebipoed.

«Sisuliselt tahetakse e-sigarettidele rakendada täpselt samasuguseid piiranguid nagu tubakatoodetele, kuigi e-sigarettide puhul ei ole ei suitsu, tuld ega tubakat,» rääkis e-sigareti müüjate ja kasutajate liit juhatuse esimees Ingmar Kurg.

Ta on seisukohal, et e-sigarette ja tubakatooteid ei tohiks ühe mütsiga lüüa. Kurg põhjendas seda Briti tervisekaitseameti Public Health England hinnanguga, mis väidab, et e-sigaret on tavasuitsust 95 protsenti ohutum. Ka viitas ta Eurobaromeetri andmetele, mis samuti väidab, et e-sigaret on tõhus vahend tavapärasest suitsetamisest loobumiseks.

Kurg tõi välja, et kõik Eestis e-sigareti müügiga tegelevad ettevõtted pakuvad oma tooteid veebipoes või kombineeritult veebipoes ja tavalises jaekaubanduses. «Planeeritav seadusemuudatus lõpetab osade ettevõtjate tegevuse päevapealt ja piirab teise osa tegevust drastilisel määral,» nentis e-sigarettide pooldajate esindaja.

Liidu liikme ja mitme poe omaniku Sven Kotke sõnul ei kontrollita reaalselt Euroopa Liidu siseselt piiriülest kaugmüüki, mistõttu hakatakse e-sigaretitooteid tellima EL-ist. «Piiriülese müügi piiramine tekitab Eesti kaupmehe suhtes ebaõiglase konkurentsi. Mujalt EList saab kauba kätte, aga Eestist mitte,» märkis Kotke.

Eelnõu seletuskirja kohaselt on muudatuse üks peamisi eesmärke piirata e-sigarettide kättesaadavust alaealistele. E-poe omaniku ja liidu juhatuse liikme Remi Talu sõnul on ettevõtjad selle oma veebipoodides juba ise ära piiranud – selleks kasutatakse postiettevõtete poolt pakutavat ID-kaardiga vanuse tuvastamise teenust.

Ka toob liit välja, et arvestatav osa e-sigareti tooteid ostetakse interneti kaudu, mistõttu kannatavad ka tarbijaid. Nad juhivad siinjuures tähelepanu sellele, et ELi direktiivis, millega Eesti tubakaseadust ühtlustatakse, ei ole siseriiklikult e-sigareti veebipoodide keelamist üldse mainitud, piiriülese kaugmüügi keelamine on välja toodud vabatahtliku meetmena.

E-sigareti müüjate ja kasutajate liit tunneb muret, et eelnõu kooskõlastamine tahetakse läbi suruda kiirustades, huvigruppidega konsulteerimata ja analüüsi tegemata. Seadus plaanitakse jõustada 20. mail.

Eelmisel aastal asutatud e-sigareti müüjate ja kasutajate liit koondab kaheksat Eestis tegutsevat e-sigarettidega tegelevat ettevõtet ja aktiivseid üksikisikutest e-sigareti kasutajaid. Liit on esitanud sotsiaalministeeriumile tubakaseaduse muutmise seaduse eelnõu kohta põhjaliku vastulause.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles