Grippi surnud poiss oli vaktsineerimata

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grippi haigestumine oli 14-aastase lapse jaoks viimaseks piisaks.
Grippi haigestumine oli 14-aastase lapse jaoks viimaseks piisaks. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eelmisel nädalal surid grippi kaks vanemaealist inimest ja üks teismeline poiss, kes oli vaktsineerimata.

«Eelmisel nädalal grippi surnud 14-aastane poiss oli terviseameti andmetel vaktsineerimata,» rääkis  terviseameti avalike suhete juhi Iiris Saluri. Kuna poisil oli enne ka teisi haigusi, siis võis gripp saada tema jaoks viimaseks piisaks. Kui laps ei oleks gripiviirusega kokku puutunud, oleks võib-olla olnud võimalik tema tervise heaks midagi ära teha ja tema elu pikendada.

Saluri sõnul ei ole seni teada, et ükski grippi surnud inimene oleks olnud eelnevalt vaktsineeritud, kuid see-eest on kindlalt teada, et paljud neist ei olnud vaktsineeritud. «Meile teadaolevalt ei ole ka ükski vaktsineeritud inimene gripi tõttu intensiivravisse sattunud,» lisas Saluri. Seetõttu soovib terviseamet inimestele südamele panna, et kõige kindlama kaitse annab gripi vastu vaktsineerimine.

«Eestis laseb ennast gripi vastu vaktsineerida kõigest kaks protsenti inimestest. Selle näitajaga oleme Euroopa Liidus viimasel kohal,» selgitas Saluri. «Hea uudis on siiski see, et eelmisel aastal huvi vaktsineerimise vastu tõusis. Sel aastal sai esimest korda gripivaktsiin otsa, nii et seda tuli juurde tellida. Kuna lähtume vaktsiini tellimisel tavapärasest nõudlusest, siis on see tegelikult hea uudis, mis näitab, et inimesed lasevad ennast üha sagedamini vaktsineerida.»

Saluri rõhutas ka, et vaktsineerida peaks inimene ennast laskma enne gripihooaja algust, sest siis on kõige tõenäolisem, et rasket haigust õnnestub vältida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles