Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Kaks kerget pidurooga: lõhepirukas ja šokolaadikoogid

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Jõululaud.
Jõululaud. Foto: SCANPIX

Figuurisõbrad soovitavad pühade ajaks kergemaid piduroogasid, Tarbija24 toob nende varasalvest ära kaks retsepti: brokkoli-lõhepiruka ja šokolaadikoogikesed.

Brokkoli-lõhepirukas

12 tükki

Tainas

  • 1 muna
  • 240 g jahu
  • soola
  • 2 sl hakitud peterselli
  • 90 g väherasvast margariini
  • 6 sl vett

Kate

  • 1 kg brokkolit
  • 2 muna
  • 300 g rasvata kohupiima
  • 125 ml väherasvast piima
  • 100 ml köögiviljapuljongit (1/2 tl pulbrist)
  • valget pipart
  • 2 tl hakitud tilli
  • 120 g suitsulõhet

Eralda munavalge kollasest. Sega jahu, 1 tl soola, 1 sl peterselli, margariin, vesi ja munakollane, sõtku ühtlaseks taignaks. Mähi taigen kilesse ja aseta 30 minutiks külmkappi. Rulli taigen lahti ja suru küpsetuspaberiga kaetud 28 cm läbimõõduga lahtikäivasse vormi põhja ja servadele.

Katte jaoks jaga brokkoli õisikuteks ja keeda soolaga maitsestatud vees 5 minutit, nõruta, pane keeduvesi kõrvale.  Klopi lahti 2 muna ja ülejäänud munavalge, sega juurde kohupiim, piim, 100 ml brokkoli keeduvett ja puljong ning maitsesta pipra, soola ja tilliga.

Jaota brokkoli tainale, kata lõhetükkidega ja vala peale muna-kohupiima-piimasegu.

Küpseta pirukat eelsoojendatud praeahjus 200 kraadi juures 30 minutit.

Šokolaadikoogigikesed

60 tükki

  • 180 g väherasvast margariini
  • 240 g pruuni suhkrut
  • 2 muna
  • 1 sl kaneeli
  • veidi nelgipulbrit
  • 50 g šokolaadi  
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 240 g jahu
  • 150 g terveid sarapuupähkleid
  • 200 g tumedat šokolaadi (glasuuriks)

Vahusta margariin suhkruga, lisa ükshaaval munad, maitsesta kaneeli ja nelgiga. Riivi šokolaad ning sega küpsetuspulbri ja jahuga. Lisa koos pähklitega margariinisegusse, sega õrnalt läbi.

Laota taigen sõrmepaksuselt küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta eelsoojendatud ahjus keskmisel kõrgusel 180° C juures umbes 20 minutit.

Lõika kook soojalt 60 tükiks, lase jahtuda. Kata pealispind sulatatud tumeda šokolaadiga.

Tagasi üles