Ministeerium lubab abivahendite järjekorra kiiresti kaotada

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuulmisaparaat
Kuulmisaparaat Foto: Margus Ansu

Kui esialgu tekkis seoses jaanuarist kehtima hakanud uue abivahendite korraga palju pahandust, siis nüüd on näha ka uue süsteemi positiivseid külgi. Abivahendite teenusepakkujate arv on tõusnud ja sotsiaalministeerium lubab ka järjekordade lühenemist.

Sotsiaalministeeriumi sotsiaalala asekantsler Rait Kuuse lubab, et käesoleva aasta esimeses pooles saavad kuulmisabivahendi 2000 inimest, kellest osa on abivahendi järjekorras olnud juba 2012. aastast. «Esialgu üle kivide ja kändude alanud reformiga on praeguseks moodustatud kontrollitud üleriigiline järjekord ja eelarvestamine ning kõik need 2000 inimest saavad oma abivahendi käesoleva aasta esimeses pooles,» sõnas Kuuse.

Uus abivahendite korraldus on veidi tõstnud ka teenusepakkujate arvu. Kui 2014. aastal oli abivahendite müügi- ja üüriturul 47 ettevõtet, siis tänase seisuga on sotsiaalkindlustusamet sõlminud lepingud 53 ettevõttega, kellest 11 tegeleb abivahendite üürimisega.

Abivahendite üürimisele spetsialiseerunud ettevõtteid on turule lisandunud kolm. «Turul on aktiivselt oma tegevust laiendamas ka seni väga väikest turuosa omanud abivahendite pakkujad ning toimunud on esimesed kliendibaasi ümberjagamised. Inimeste tagasiside näitab, et uue teenusepakkujaga on paljudel juhtudel vähenenud ka omaosalus,» selgitas sotsiaalkindlustusameti sotsiaalteenuste üksuse nõunik Merlin Veinberg.

Kuuse sõnul oli alles mullu abivahendite üüriturul kaks monopoolset ettevõtet, kelle turuosa võis kokku hinnata 98 protsendini. «Näiteks, seni ühest turgu valitsenud ettevõttest tooteid üürinud klient, kes vajab nelja toodet, sai need teisest ettevõttest kätte piirhinna sees ja tema omaosalus vähenes 10 euro võrra kuus, rääkis sotsiaalministeeriumi asekantsler. Tema sõnul on sotsiaalvaldkonnas tulemas teisigi muudatusi, mida on hädasti vaja.

Abivahendi saajaid oli praeguseks kinnitatud aruannete põhjal jaanuaris 11 430, neist tööealisi 1526. Kokku on rahalisi vahendeid kulunud 707 091 eurot, mis on ootuspärane ja eelarve raamides ehk praeguse tempo juures ei pea inimesed tundma muret, mis saab aasta lõpukuudel. Erijuhtumite osas on langetatud otsuseid 545 inimese vajaduste osas, otsused tehakse 30 kalendripäevaga. Töös on ka hulk ettepanekuid ettevõtetelt ja perearstidelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles