Nädal Peterburi haiglas muudab suhtumist kodumaa arstidesse (2)

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivanovo riiklik haigla.
Ivanovo riiklik haigla. Foto: TASS

Nii nagu meie Eestis, kritiseerivad meie lõunanaabrid ka oma meditsiinisüsteemi – küll on järjekorrad pikad, küll arstide suhtumine kehv. Läti venelanna Katerina nädalane kogemus Peterburi haiglas aga võib seda arvamust muuta.

Venemaa kodanike jaoks on riiklikus süsteemis ravi tasuta, kuid välismaalane peab maksma ööpäeva eest 3500 rubla (44 eurot), kirjutab TVnet. Haiglas peab igaühel olema kaasas oma söögiriistad – nii nuga-kahvel kui ka taldrik. Sööklas pannakse neile toit ja haigetel tuleb oma nõud ise pesta.

Selgus, et need pole ainsad asjad, mida on vaja kaasa võtta. Kui haige tuleb läbivaatusele, siis peab tal olema kaasas oma lina. Ühekordseid salvrätikuid jms, mida läbivaatuse ajal isiklikuks hügieeniks vaja võib minna, antakse ainult erijuhtudel.

Riiklikus haiglas on tööl palju residente. Nii näiteks tuli leppida sellega, et günekoloogilise läbivaatuse ajal on lisaks arstile kohal ka üksjagu tulevasi meedikuid. Palvele, et selle läbivaatuse juures võõraid ei oleks, vastati eitavalt.

Erakorralise meditsiini osakonnas, kuhu kiirabi  naise viis, põrkas ta kokku veel ühe ebatavalise kogemusega. Nimelt anti patsiendile uriiniproovi jaoks kaasa triipkoodiga varustatud purk, mis tuli tualetis jätta riiulile. Sel riiulil olid juba teiste patsientide katmata kaanega analüüsid. Küsimuse peale, kas sellise analüüsi tulemused on ikka usaldusväärsed, sest analüüsi võib ju sattuda ka midagi lisaks ja nii hakatakse ravima haigust, mida tegelikult pole, sai naine vastuseks: «Meil pole midagi sellist olnud. Võib-olla teil Euroopas tehakse nii…» Naine ei väida, et selline olukord valitseb igal pool Peterburis, kuid kinnitab, et edaspidi ravib ta end Lätis.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles