Kolm nippi, kuidas vistrikest lahti saada

, Apotheka apteeker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näonahka aitab hoida ilusana õige tervislik toitumine ja õige hooldamine.
Näonahka aitab hoida ilusana õige tervislik toitumine ja õige hooldamine. Foto: Panther Media/Scanpix

Ilusa ja puhta näonaha heaks on võimalik üht-teist ära teha, et väheneks ka vistrike tekkimine.

Akne on põletikuline haigus, mis tekib suurenenud rasutootmise, rasunäärmete epiteeli sarvestumishäirete ja naha normaalse mikrofloora muutuste tõttu. Akne raviga tuleb alustada õigel ajal, sest siis saab vähendada armistumist. Ravi sõltub sellest, millise akne vormiga on tegemist – kerge, keskmise või raske aknega. Ent kuidas hoida aknet koduste vahenditega kontrolli all?

Toitu tervislikult

Terve jume ja hea enesetunde nimel võiks igapäevamenüüsse kuuluda puu- ja juurviljad, marjad, kala ja kindlasti piisavalt puhast vett. Ilusa näonaha huvides tuleks kindlasti piirata kiirtoidu, alkoholi ja karastusjookide tarbimist. Ebatervislike valikute hulka kuuluvad ka kiired süsivesikud nagu maiustused, koogid, jäätis, aga ka sai, valgest jahust tehtud makaronid ning teised suhkrurikkad toiduained. Nende asemel võiks eelistada täisteraleiba, tumedat riisi ning täisterapastat. Kui on märgata seost mõne toiduaine tarbimise ja vistrike vahel, siis tuleks selle toiduaine tarbimist vähendada.   

Kasuta õigeid tooteid

Näonahale võib karuteene teha ka ebakvaliteetne kosmeetika ja näohooldustooted. Palju nahasõbralikum on kasutada allergiavabasid ja õrnemaid näohooldussarju, mis ei ummista poore ega koorma nahka liigse keemiaga. Apteegis müüdavates sarjades on värvi-, lõhna-, säilitus- ja muude lisaainete sisaldus minimaalne ning sageli loobutakse neist üldse ja kasutataksegi ainult looduslikke aineid. Seetõttu sobivad apteegis müüdavad näo- ja kehahooldustooted küll eelkõige allergikutele ja tundliku nahaga inimestele, ent tegelikult pole ka teistel põhjust koormata oma nahka üleliigsete ärritajatega. Enda jaoks õige toote leidmiseks tasub küsida personaalset nõu apteekrilt, kes oskab vastavalt nahatüübile soovitada õigeid tooteid.  

Proovida võiks näiteks spetsiaalselt vistrikulisele nahale mõeldud tootesarju. Väga kiidetakse Babe stop akne sarja, kuhu kuulub nii puhastav geel, erinevad kreemid, toonik kui ka vistrikupulk. Ka Avene tooteriiulilt leiab rasusele nahatüübile mõeldud sarja Avene Cleanance, mis lisaks erinevatele kreemidele ja emulsioonidele pakub ka rasusele nahale mõeldud õlivaba päikesekaitsekreemi. Spetsiaalselt rasusele näonahale mõeldud sarjad on ka Bioderma Sebium, Iwostin purritin ja BioNike acteen sari.

Enne toodete juurde minemist oleks aga hea läbi teha nahadiagnostika. Nahaniiskuse, rasu ja pigmentatsiooni ehk melaniini sisalduse mõõtmiseks kasutatakse suuremates Apotheka apteekides teaduslikel uuringutel põhinevat täpset ja kergesti kasutatavat aparaati, mis annab ülevaate naha tegelikust olukorrast ja nahatüübist, vastavalt tulemustele saab soovitada sobivaid nahahooldustooteid.

Puhasta ja niisuta nahka

Tähtis on nahka korralikult puhastada, pestes seda nii hommikul kui õhtul spetsiaalse näopuhastusgeeli- või vahuga. Puhastamise järel võib kasutada probleemse naha seerumeid, mis pärsivad rasueritust ja vähendavad põletikku. Viimase asjana tuleb nahale kanda niisutav kreem või geel, mis on mõeldud spetsiaalselt probleemsele nahale.

Head on ka niisutavad või puhastavad maskid. Rasuse naha korral on hea kasutada paar korda nädalas koorivaid tooteid, et nahka puhastada surnud rakkudest. Vahetult pärast koorivate toodete kasutamist ei ole soovitatav päikest võtta ega külastada solaariumit. Probleemse naha meigitooted peaks olema rasva- ja õlivabad, kuna nahk toodab niigi liigselt rasu.

Kindlasti tuleb meik enne magamaminekut eemaldada. Väga oluline roll on naha puhastamisel ja niisutamisel. Ka rasune nahk vajab kindlasti niisutavat kreemi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles