Vaata, kes valitsevad Eesti ravimiturgu

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuigi Eestis on ravimite müügiluba mitmekümnel firmal, siis turgu valitsevad kolm suurt ettevõtet.

Mullu  müüs humaanravimeid üld- ja haiglaapteekidele ning teistele asutustele 29 hulgimüügi õigust omavat ettevõtet ja 75 protsenti turumahust oli kolme suurema firma käes, selgub ravimiameti ülevaatest.

2015. aastal moodustasid suurima osa ravimituru käibest kasvajavastased ja immunomoduleerivad ained (20%), järgnesid seedekulgla ja ainevahetuse preparaadid (12%), süsteemselt kasutatavad infektsioonivastased ained (12%) ja kardiovaskulaarsüsteemi ravimid (12%). Kokku kasutati 2015. aastal Eestis 2491 erineva nimetusega ravimpreparaati ning 1262 erinevat toimeainet.

Enamik Eestis müüdavatest ravimitest on  retseptiravimid, mis moodustasid 85 protsenti  ravimiturust, käsimüügiravimite osakaal oli 14 protsenti ning haiglapakendite oma veidi alla ühe protsendi.

Kvartalite lõikes iseloomustab ravimiturgu sesoonsus: II ja IV kvartalis on retseptiravimite käive alati suurem kui I ja III kvartalis, käsimüügiravimite puhul võib täheldada käibe suurenemist I ja  IV kvartalis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles