Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

HDL-kolesterool südamehaiguste riski ei vähenda

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Heilika Leinus
Copy
HDL-kolesterooli rikaste toiduainete tarbimisest südamehaiguste eemalepeletamiseks ei piisa.
HDL-kolesterooli rikaste toiduainete tarbimisest südamehaiguste eemalepeletamiseks ei piisa. Foto: Franck LODI/SIPA/Scanpix

Kui siiani on paljud teadlased olnud arvamusel, et südame- ja veresoonkonnahaiguste ennetamiseks tuleks süüa ka «heaks kolesterooliks» nimetatud HDL-kolesterooli rikkaid toiduaineid, siis värskest prantsuse ja ameerika teadlaste uuringust selgub, et sellest ei pruugi kasu olla.

Sekar Kathiresan Bostonis asuvast Massachusettsi üldhaiglast võttis vaatluse alla 852 inimest, kelle veres leidus HDL-kolesterooli tavapärasest rohkem, ja kõrvutas seda 1156 madala HDL-kolesterooli tasemega inimese omaga, vahendab ERRi teadusportaal Novaator ajakirjas Science avaldatud värsket uuringut. Geeniandmeid uurides jäi töörühmale silma valgu SR-BI kodeerimise eest vastutav geen, mille muteerunud varianti nähti 19 inimese genoomis.

Laborikatsetes leidis töörühm, et vastava valguta võib HDL-kolesterool küll liigse kolesterooli kokku koguda, kuid seda ei toimetata maksa, mistõttu võib see endiselt veresoonte seintele sadestuda. Leid viitab töörühma hinnangul sellele, et HDL-kolesterooli rikaste toiduainete, nagu näiteks pähklite, kala ja oliiviõli, ega selle taset tõstvate ravimite tarbimine ei pruugi aidata vähendada südamehaiguste riski.

HDL-kolesterool südamehaiguste riski ei vähenda

Kui siiani on paljud teadlased olnud arvamusel, et südame- ja veresoonkonnahaiguste ennetamiseks tuleks süüa ka «heaks kolesterooliks» nimetatud HDL-kolesterooli rikkaid toiduaineid, siis värskest prantsuse ja ameerika teadlaste uuringust selgub, et sellest ei pruugi kasu olla.

Sekar Kathiresan Bostonis asuvast Massachusettsi üldhaiglast võttis vaatluse alla 852 inimest, kelle veres leidus HDL-kolesterooli tavapärasest rohkem, ja kõrvutas seda 1156 madala HDL-kolesterooli tasemega inimese omaga, vahendab ERRi teadusportaal Novaator ajakirjas Science avaldatud värsket uuringut. Geeniandmeid uurides jäi töörühmale silma valgu SR-BI kodeerimise eest vastutav geen, mille muteerunud varianti nähti 19 inimese genoomis.

Laborikatsetes leidis töörühm, et vastava valguta võib HDL-kolesterool küll liigse kolesterooli kokku koguda, kuid seda ei toimetata maksa, mistõttu võib see endiselt veresoonte seintele sadestuda. Leid viitab töörühma hinnangul sellele, et HDL-kolesterooli rikaste toiduainete, nagu näiteks pähklite, kala ja oliiviõli, ega selle taset tõstvate ravimite tarbimine ei pruugi aidata vähendada südamehaiguste riski.

Tagasi üles