Kopsupõletiku ägedus jäi märkamata (8)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rando sõnul ei uskunuks ta, et kiirabiarstid ja perearst ei tunne ära ägeda kopsupõletiku sümptomeid.
Rando sõnul ei uskunuks ta, et kiirabiarstid ja perearst ei tunne ära ägeda kopsupõletiku sümptomeid. Foto: Erakogu

Kui muidu tervel 26-aastasel Lääne-Virumaa mehel hakkasid kahe kuu eest rinnus valud, ei osanud ta veel kuidagi kahtlustada, et on jäänud ägedaloomulisse kopsupõletikku. Esialgu tundus nii perearstile kui ka mitu korda kohal käinud kiirabile, et mees võiks jätkata ravi kodus, kuid mõne tunniga muutus haigus eluohtlikuks.

23. jaanuaril algasid Randol (täisnimi toimetusele teada – H. L.) rinnus valud ja kui 25. jaanuari õhtul hakkas ka palavik tõusma, kutsus ta kiirabi. Häirekeskus määras väljakutse prioriteediks C (kiire väljakutse – toim) ja Karell Kiirabi brigaad tuli kohale kuue minutiga. Kell 21.39 kohale jõudnud meedikud mõõtsid kehatemperatuuri ja teisi elulisi näitajaid ning tegid kindlaks, et Randol on rinnus torkiv valu, ta köhib ja sissehingamine on valulik.

Noorel mehel oli küll 37,9-kraadine palavik, kuid kuna kõik teised elulised näitajad olid korras, tegid meedikud talle valu vaigistava ja temperatuuri alandava süsti ning soovitasid järgmisel päeval perearsti poole pöörduda.

26. jaanuaril läks Rando Tamsalu perearsti Antonina Britenkova juurde, kes saatis ta päev hiljem röntgenisse kopsupilti tegema. Kuigi sealt tuli vastus, et kopsudega on kõik korras, otsustas perearst mehele välja kirjutada kopsupõletiku raviks mõeldud antibiootikumi Amoxicillini. Britenkova sõnul oli ta kopsupõletiku pannud esialgseks diagnoosiks juba 26. jaanuaril, kuid Rando sõnul ei maininud perearst kopsupõletikku poole sõnagagi ka pärast kopsupildi tegemist.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles