Saarlased kardavad vaimupuudega inimesi

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui vaimse puudega inimesi lähemalt tundma õppida, siis selgub, et tavaliselt on nad rahumeelsed ja sõbralikud, ega erine selle poolest tervetest inimestest.
Kui vaimse puudega inimesi lähemalt tundma õppida, siis selgub, et tavaliselt on nad rahumeelsed ja sõbralikud, ega erine selle poolest tervetest inimestest. Foto: Ben Nelms/The Canadian Press/PA Images/Scanpix

Kuuldavasti peab Saaremaal asuv Sõmera hooldekodu, kus elavad sügava ja rakse vaimupuudega inimesed, olema hiljemalt 2023. asstaks likvideeritud ja väiksema üksusena linna kolitud, mistõttu on Kuressaare elanikel tekkinud hirm, et nende lähedale kolivad elama ohtlikud inimesed.

Kui tänapäeval käib Sõmeral tegelikult rahulik, üsna tavapärane elu, siis 40 aastat tagasi, kui sinna esimesed hoolealused saabusid, ümbritseti territoorium kõrge plankaiaga, kirjutab Meie Maa. Kuigi esialgu tundsid ka Sõmera elanikud teistmoodi inimeste ees hirmu, liiguvad Eesti suurima hooldekodu 375 klienti vabalt ringi, saavad kohalike inimestega hästi läbi ja sealsel poel on tänu neile ka rohkem kliente.

Nii riigi kui ka hooldekodu juhataja Helle Kahmi sõnul oleks aga tarvis süsteemi muuta, selleks et luua väiksemaid, inimsõbralikumaid erihooldekodukomplekse ja pakkuda vaimupuudega inimestele paremaid elutingimusi. AS-Hoolekanne soov luua üks väiksem hooldekodu Kuressaarde, kus hooldekodu elanikel oleks nende sõnul võimalik tavalisse ellu paremini sulanduda, on aga Kuressaare elanikes tekitanud hirmu, millest üle saamine võib veel aega võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles