Arstide liit: arstina töötada ja posida ei tohi samal ajal

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti arstide liidu peasekretär Katrin Rehemaa.
Eesti arstide liidu peasekretär Katrin Rehemaa. Foto: Liis Treimann

Perearst Riina Raudsiku ja teiste alternatiivseid ravivõtteid pooldavate perearstide tegevust kommenteerides ütles arstide liidu peasekretär Katrin Rehemaa, et korraga arstitöö ja posimisega tegeleda ei ole eetiline.

Möödunud aastal avaldas Jüri perearst Riina Raudsik raamatu «Energiakriis», milles ta väidab, et peaaegu kõiki haigusi põhjustab keha liigne happelisus, mistõttu tavaliselt on parimaks raviviisiks vees lahustunud söögisooda tarbimine. Kuna perearst proovis seda ravivõtet ka patsientide peal, võib olla võimalik, et nii mõnigi inimene on jäänud vajaliku ravita.

Arstide liidu peasekretär Katrin Rehemaa ütles Raudsiku tegevust kommenteerides, et vabas riigis on küll igal inimesel õigus oma tegevusala valida, kuid kui arst soovib tegeleda posimisega, siis peab ta arstitööst loobuma. Vastasel juhul eksitab ta patsiente, kes arsti poole pöördudes loodavad, et neid ravitakse tõenduspõhiste meetoditega. Selle seisukoha ütles arstide liit välja juba möödunud aasta novembris.

«Arstide käitumine, kes patsientide ravimisel kasutavad ja avalikes esinemistes, artiklites või raamatutes reklaamivad niinimetatud ravivõtteid ja vahendeid, mille toime ja ohutus ei ole tõendatud, on sügavalt ebaeetiline ja arstile sobimatu. See põhimõte sisaldub arstide eetikakoodeksis ja selle rikkumise pärast arvas Eesti arstide liidu volikogu Riina Raudsiku arstide liidust välja,» kommenteeris Rehemaa. Tema sõnul on veelgi hullem, kui niisuguseid ideid levitavate tasuliste loengute ja raamatute müügi eesmärk on isikliku kasu teenimine.

«Kahjuks ei ole Eestis arstide kutseliidul mingit võimalust otsustada, kes võib arstina töötada. Paljudes riikides, näiteks Saksamaal, annab selle õiguse just arstide kutseorganisatsioon,» lisas Rehemaa. Ta rõhutab ka, et  need üldised seisukohad ei kehti mitte üksnes Raudsiku, vaid kõigi arstide tegevuse kohta. «Isiklikult eelistaksin, et ta lõpetaks niinimetatud posimise, see tähendab tõendamata ravivõtete kasutamise ja propageerimise samal ajal arstina töötades ja esinedes. Mõlemat korraga ei tohiks teha,» lisas Rehemaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles