Paljusid piinav tõbi, mis kipub korduma (1)

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Erakliiniku Hanvar kirurgi Hannes Haaveli sõnutsi on kõrvetiste ehk reflukshaiguse esinemissagedus selle sajandi algusaastatega tõusnud ja see on otseselt seotud säilitusaineid sisaldavate toitude üha enama tarvitamisega, kehakaalu tõusu ja vähese liikumisega.

Kõrvetised ehk reflukshaigus (GERD) tekib tema sõnul juhul, kui happelise maosisu tagasivool on nii sage, et põhjustab söögitoru lõpposa limaskestale kahjustusi ja sellest tulenevaid haigusnähte, kirjutab Saarte Hääl.

Reflukshaiguse esimene tunnus on kindlasti kõrvetised, haiguse süvenemisega kaasneb Hannes Haaveli sõnul maosisaldise ulatuslikum tagasivool, mis võib jõuda ka suhu. Tavaliselt tekivad vaevused päeval pärast söömist, öised vaevused viitavad aga juba haiguse süvenemisele. «Päris sageli avaldub reflukshaigus ebatüüpiliste söögitoruväliste sümptomitena nagu krooniline köha, häälekähedus, kõripõletik ja hingematmistunne,» loetleb dr Haavel kaasnevaid sümptomeid.

Reflukshaigus on dr Haaveli sõnul oma olemuselt krooniline taastekkiva kuluga haigus ja sageli kaasub see mao- ja kaksteistsõrmiksoole haavandtõvega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles