Hoiatus reisijatele: retseptiravimite kaasavõtmine võib lõppeda suure pahandusega (3)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Üle ookeani lennates ei pea muretsema ainult ebaseaduslike ravimite pärast. Ka unerohtude ja teiste retseptiravimite kaasavõtmine võib turistidele probleeme põhjustada.

Ravimid, mis sisaldavad kodeiini ja pseudoefedriini, näiteks külmetuse ja gripivastased ravimid, morfiin või deksamfetamiin on keelatud Balis, Jaapanis ja Araabia Ühendemiraatides, kirjutab news.com.au. Tais, Kanadas ja Vietnamis on retseptiravimitele ja nende kogusele vajalik arsti kirjalik luba.

Araabia Ühendemiraadid võivad teatud ravimite jaoks küsida arstlikku luba ja kui reisijal on vajalikud paberid ajamata, võib teda oodata süüdimõistmine.

Unerohtudele, mis sisaldavad bensodiasepiini, näiteks Stillnox, kehtivad Balis, Tais ja Vietnamis teatud piirangud ja seetõttu oleks soovituslik, et reisijad teeks enne ärasõitu eeltööd, mida ja kui palju võib kaasa võtta.

Retseptiravimitega on olnud kaks ebameeldivat juhtumit ka näiteks Sydneys elaval sasteraamatute autor Susanne Gervay, kes on veendunud,  et avalikkust peab rohkem sellistest riskidest teavitama. Esimene ebameeldiv vahejuhtum leidis aset Roomas, kus tolliametnikud olid ta kohvri sisu liigsete ravimite tõttu segi paisanud. Lisaks kohvitermosele võeti ära tema ravimid reumatoidartriidi, hüpertoonia ja diabeedi vastu. «Nad otsisid narkootikume ja nähtavasti leidsid nad minu kohvrist nii mõndagi,» naeris  Gervay. Naisele jäi kohvrisse ainult üks suur kaos, kuid ta tunnistas, et olukord oleks võinud olla palju hullem.

Gervay lisab, et kui inimesed lähevad teistesse riikidesse reisile, pannakse end alati ohtu, kui ei tutvuta sealsete nõuetega kaasavõetavate ravimite osas. «Palju riike on ravimite osas väga ranged ja seega peaksid kõik reisijad tegema eeltööd,» rääkis Gervavy.

Teine ebameeldiv vahejuhtum oli Gervayl Hiina lennufirmaga, kes konfiskeeris tema automaatsüstla, kuna sinna oli peale kirjutatud «adrenaliin». «Nüüd käin ma enne reisimist läbi oma perearsti juurest ja lasen tal kirja panna kõik ravimid, mida kasutan» ütles ta. «Lisaks õppisin ma, et ravimeid tuleb kaasas kanda alati originaalpakendis».

Retseptiravimite ja keelustatud ravimite kohta saab nõu välisministeeriumist ja veebileheküljelt Smartraveller. Nõu võiks küsida ka kohaliku riigi saatkonna, politsei või konsulaadi käest, et teada saada, kas ravim on seal riigis lubatud. Seega kanna alati kaasas retsepti koopiat, ravimiameti luba ja ravimi originaalpakendit. Lisaks tuleb meelde jätta, et arsti tõend ei päästa, kui ravim on sihtkohas keelatud.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles