Perearst: tervis ei sõltu üksnes arstist

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perearst Diana Ingerainen.
Perearst Diana Ingerainen. Foto: Ergo Kuld

Järveotsa Perearstikeskuse perearst Diana Ingerainen ütles ajalehes Meditsiiniuudised ilmunud arvamusloos, et inimesed peaksid ka ise rohkem vastutama oma tervise eest.


«Näiteks on kõigil midagi öelda arstide dividendide kohta, aga kui rääkida ratsionaalsest tervishoiuteenuste kasutamisest, ei soovi ükski patsient loobuda oma peas välja mõeldud uuringust,» sõnas tunnustatud perearst.

Tema sõnul tekib inimesel soov mõne uuringu järele harilikult naabri, sõbra ja interneti abil. Kuna patsientide rahulolu on tähtis, ei suuda ükski arst talle selgeks teha uuringu mõttetust. «Foon, et tervis sõltub ainult arstidest, annab julguse nõuda arstilt isegi võimatut stiilis: köha segab suitsetamist – tehke midagi!,» rääkis tohter.

Ta lisas, et muidugi peab ka arst leidma igas inimeses selle õige nupu, millele vajutada, et ta saaks aru, mis sõltub arstist ja mis on ainult tema teha. «Kuid vaja on leida viis, kuidas mõjutada ühiskonnas seda nuppu, mis viiks avalike aruteludeni rahvatervise teemal,» vahendas portaal mu.ee tema sõnu.

Ingerainen mainis ka hiljuti Eesti Päevalehes käivitatud kalleid ravimeid välja kirjutavate arstide edetabeli teemat, millel võtab igaüks sõna ja mida õhinaga oodatakse. Tegelik põhjus, et Eestis on ravimid liiga kallid ega ole haigetele kättesaadavad, jääb tema sõnul seejuures varju. Nagu ka mure meie rahva tervise pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles