Analüüs: alkoholi kaitsvat mõju hinnatakse üle

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mitmes uuringud on seni väitnud, et alkoholist on kasu mõne haiguse vältimiseks.
Mitmes uuringud on seni väitnud, et alkoholist on kasu mõne haiguse vältimiseks. Foto: SCANPIX

Astma, külmetus, diabeet, südamehaigused, ülekaalulisus, kurtus, luuhõrenemine, artriit, neerukivid, maksatsirroos, luumurrud – mõõdukas alkoholi tarbimine näib teaduskirjanduse põhjal esmapilgul peletavat lugematuid tervisehädasid, kuid nüüd on selgunud, et märkimisväärne osa kasulikku mõju demonstreerivatest töödest seisab kanajalgadel.

«Inimesed peaksid olema skeptilisemad,» ütles ERR teadusportaalile Novaator analüüsi juhtivautor Timothy Stockwell, Victoria ülikooli sõltuvusuuringute keskuse direktor. Ta lisas, et põhjused, mis viivad alkoholi kaitsva mõju ülehindamiseni, võivad tingida ka teiste riskide alahindamise. Näiteks on leitud, et alkoholiga seonduvad vähiriskid on tegelikult kõrgemad, kui paistavad need epidemioloogilistes uuringutes.

Mees nentis, et hüpoteesi alkoholi väikesest kaitsvast mõjust ei saa veel täielikult kõrvale heita, kuid täpsema pildi annaksid parema metodoloogia alusel tehtud epidemioloogilised uuringud, mis kestavad kümneid aastaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles