Haruldase haigusega noormees saab särava naeratuse

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sten Oliver saab endale lastefondi toel hambaimplantaadid.
Sten Oliver saab endale lastefondi toel hambaimplantaadid. Foto: Tartu Ülikooli kliinikumi lastefond

Tartu ülikooli kliinikumi lastefond toetab 6450 euroga hambaimplantaatide paigaldamist 18-aastasele Sten Oliverile, kes põeb haruldast geneetilist hambumushaigust nimega oligodontia.

Haigus väljendub enam kui kuue jäävhamba alge puudumises, mis tähendab, et piimahammaste asemele selle diagnoosiga inimestel jäävhambaid ei kasva, teatas latefond. Haiguse tekkepõhjused on tänaseni ebaselged, kuid kindel mõju on nii geneetilistel kui keskkonnateguritel. Nii paljude hambaalgete puudumine ei ole ainuüksi esteetiline probleem, vaid esmalt just funktsionaalne, sest suus olevatel hammastel lasub ülekoormus. Ka võib esineda ülekoormust alalõua liigestel: valu, väsimus, naksumine.

Sten Oliveril puuduvad kaheksa jäävhamba alged, mistõttu vajab ta alumisel hambakaarel puuduvate hammaste asendamist implantaatidega, et saavutada lõualuude funktsioon ja esteetika. Hambaimplantaatide paigaldamine annab haiguse ravis parima ja pikaajalisema (hea hügieeni puhul isegi eluaegse) tulemuse, sest need suudavad asendada hambajuuri nii, et kaob lõualuu vale koormus ega kahjustu kõrvalolevad hambad.

Implantaatide paigaldamine on aga väga kallis ning haigekassa nende eest ei tasu, kuivõrd see ei ole kantud haigekassa tervishoiuteenuste nimekirja.

Sten Oliverile vajalike implantaatide paigaldamine maksab 7950 eurot, mille eest tasumine ei ole perele üksinda jõukohane. Seetõttu on lastefond otsustanud noormehele vajalikku hambaravi ja implanteerimist toetada 6450 euroga, millest 1000 eurot tasub lastefondi vahendusel kohalik omavalitsus. 1500 eurot jääb pere enda kanda.

«Lastefondi toetus on meie perele väga suureks abiks. Tänu fondile ja annetajatele on saamas positiivse lahenduse minu poja aastaid kestnud ravi,» on Sten Oliveri ema lastefondile ja kõikidele annetajatele väga tänulik.

Lastefond toetab veel ühte sama haigusega noorukit - 18-aastast Estellet, kellele hambaimplantaatide paigaldamisse panustab fond kokku 9646 eurot.

Tartu ülikooli kliinikumi lastefond on üks vanimaid ja suuremaid üle-eestilisi heategevusorganisatsioone, mis on alates 2000. aastast annetajate abiga toetanud erinevatele haiglatele seadmete soetamist ning sadu eriravi või -hooldust vajavaid lapsi ja nende peresid kokku ligi kolme miljoni euroga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles