Levinud narkootikumi tarvitamine kuuekordistab insuldiriski

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kokaiini tarvitamine võib 24 tunni jooksul kaasa tuua insuldi.
Kokaiini tarvitamine võib 24 tunni jooksul kaasa tuua insuldi. Foto: Steve Parsons/PA Wire/PA Images/Scanpix

Hiljutine USAs läbiviidud uuring näitab, et täiskasvanueas kokaiini tarvitamine võib insuldiriski kuuekordistada.

Nooremaid insudihaigeid võrrelnud teadlased avastasid, et kokaiini tarvitamine suurendab 24 tundi pärast selle narkootikumi võtmist insuldiriski märkimisväärselt, kirjutab newsmax.com. Crack-kokaiini kasutamisel suurenes insuldirisk koguni kaheksakordselt.

«Lisaks teistele teguritele põhjustab kokaiin vererõhu kiiret tõusu ja võib põhjustada südamehäireid, mis võivad viia insuldini, » ütleb uurimistöö üks peamisi autoreid, USAs asuva Marylandi ülikooli teadlane dr. Steven J. Kittner.

Teadlased analüüsisid USA pealinna Washingtoni ja Baltimore haiglate patsientide andmeid, mis olid kogutud 1992–2008. aastal. Nad valisid välja üle tuhande inimese vanuses 15–49, kellel esines isheemiline insult. Isheemiline insult  tekib ajuveresoone sulgumise tagajärjel ning on kõige levinum insuldi liike.

Teadlased võrdlesid neid juhtumeid 1152 sarnase juhtumiga, kel polnud varem insulti esinenud. Osalenutel paluti meenutada, kas nad olid kasutanud narkootikume, pille või ravimeid mittemeditsiinilisel või narkootilise joobe tekitamise otstarbel.

Selgus, et insuldihaiged olid tõenäolisemalt tubakasuitsetajad, diabeedihaiged ja kannatatasid kõrgevererõhktõve käes. Kokaiini olid mingil eluperioodil kasutanud 28 protsenti insuldihaigetest ja 26 protsenti võrdlusgrupist.

Inimestel, kes olid tarvitanud kokaiini eelneval päeval, oli insuldirisk kuuekordne võrreldes nendega, kes polnud kunagi tarvitanud. Tulemus ei erinenud oluliselt, kui sama uuriti tubaka ja alkoholi tarvitamise kohta. Teadlased märkisid, et ainult 26 inimest tunnistas kokaiini tarvitamist 24 tundi ennem insulti ning 14 oli ainet tarvitanud 6 tundi ennem.

Kittneri sõnul esineb isheemiline insult ligikaudu 10–20 noorukil 100 000 hulgast. Ta lisas, et kuigi põhjapanevaid järeldusi teha ei saa, võib uuringule tuginedes siiski väita, et suure tõenäosusega suurendab kokaiini tarvitamine insuldiriski.

Dr. Antonio Siniscalci Itaalias asuvast Annunziata haiglast, kes ise kirjeldatud uuringus ei osalenud, lisas, et see uuring on kliiniliseks praktikaks äärmiselt oluline. Tohtri sõnul seostatakse crack-kokaiini tarvitamist suurema insuldiriskiga, samas kui kokaiin hüdrokloriid põhjustab peamiselt ajuverejooksu.

Kittner lisas, et kuigi antud teave ei muuda sõltlaste tarbimisharjumusi ning ei heiduta ka enamikke esmatarvitajaid, võib see väikest osa siiski ümber mõtlema panna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles