Küberpätid pressivad haiglatelt välja hiigelsummasid

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loomeinimesed väidavad, et üle 40 protsendi Eesti inimestest oskab endale teha piraatkoopiaid
Loomeinimesed väidavad, et üle 40 protsendi Eesti inimestest oskab endale teha piraatkoopiaid Foto: Kacper Pempel/Reuters/Scanpix

Hiljuti on küberpätid ohtliku sisuga e-kirjadega hakanud pommitama ka haiglad, mille «pantvangi» sattunud infosüsteemi vabastamise eest nõutakse hiigelsummasid.

Välismaistest juhtumitest väärib tähelepanu kuu aja eest USA-s, Hollywoodis asuva haigla infosüsteemi «pantvangi sattumine», mille «vabastamise» eest küsis häkker 3,6 miljonit USA dollarit, kuid rahuldus hiljem 40 bitcoiniga ehk umbes 17 000 dollariga, kirjutab ERRi teadusportaal Novaator.

Sama probleemi kätte sattus äsja ka samuti Ameerika Ühendriikides asuv Kentucky metodisti haigla, mis kuulutas välja sisemise häireolukorra, avastades et andmetele juurdepääsu asemel nõuti neilt rahalist panti. Häkkerid nõudsid küll vaid nelja bitcoini ehk ligikaudu 1600 dollarit –  mis on võrdne selles haiglas iga päev desinfitseerimisvahenditele kuluva summaga – keeldus haigla juhtkond pättidele raha maksmast ja otsustas taastada infosüsteemi töö varukoopiate abil.

Võimalik, et juhtum oli õppetunniks neile haiglatele, mille infosüsteemid toimivad tänu kasvanud ettevaatlikkusele tänaseni.

Loe lähemalt ERRi teadusportaalist Novaator.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles