Kui süda jupsib!

Juuli Laanemets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi südamepuudulikkus esineb üldiselt vanemas eas - umbes igal kümnendal -, võib see tabada ka nooremaid.
Kuigi südamepuudulikkus esineb üldiselt vanemas eas - umbes igal kümnendal -, võib see tabada ka nooremaid. Foto: Vida Press

Aprillis pole südamest rääkimine sugugi juhuslik. Rahvusvahelise südamekuu eesmärk on pöörata tähelepanu südamehaigustele, mis on ka meil sagedane surmapõhjus. Kuigi viimastel aastatel on inimeste teadlikkus suurenenud ja olukord tänu sellele paranenud, tulevad spetsialistide nõuanded alati kasuks.

Südamepuudulikkusel on mitu tekkepõhjust, sh kõrgvererõhktõbi ja südameklappide haigused. Kuigi südamepuudulikkust esineb üldiselt vanemas eas – umbes igal kümnendal –, võib see tabada ka nooremaid, ja koguni surmavalt. Kiire ja ränga südamepuudulikkuse põhjuseks on enamasti mõni äge südamehaigus: südamelihase infarkt, arütmiad, müokardiit, hüpertensiivne kriis vms, kuid see võib avalduda ka näiteks viirushaiguse tüsistusena. Sõltuvalt haiguse kulust eristatakse ägedat ja kroonilist vormi.

Kuidas südamepuudulikkus kujuneb?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles