Vähetuntud haigus ähvardab noorte naiste südant

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks naine kümnest kannatab endometrioosi all.
Üks naine kümnest kannatab endometrioosi all. Foto: SCANPIX

Tugev valu alakõhus menstruatsiooni ajal on vaid üks endometrioosi sümptomitest. Selle haiguse põdejatel on suurem tõenäosus südameinfarkti saada.

Uuringu «Vereringe: südame-veresoonkonna kvaliteet ja tulemused» kohaselt on alla neljakümnestel naisterahvastel suur risk haigestuda südamehaigustesse. See risk on eriti suur neil, kes põevad endometrioosi, kirjutab NBC News.

Uuringu valimisse kuulusid Briti naistehaigla 120 000 üle 20 aastast patsienti, kellest 12 000 oli diagnoositud endometrioos – haigus, mille puhul emakaõõnt vooderdava limaskesta (endomeetriumi) taoline kude paikneb kolletena väljaspool emakat.

Võrreldes endometrioosita naisi nendega, kes seda põevad, on endometrioosi diagnoosiga naistel:

52 protsenti suurem võimalus saada südameinfarkt;

91 protsenti suurem risk haigestuda rinnaangiini (valu rinnus);

35 protsenti suurem tõenäosus vajada kirurgiliselt blokeeritud arterite avamist.

«Me ei usu, et see on kokkusattumus,» ütles üks uuringu juhtidest dr Stacey Missmer. Doktori sõnul esineb see haigus vähemalt kümnel protsendil viljakas eas olevatest naistest. Haigus võib põhjustada viljatust ning suutmatust osaleda töö-või igapäevaelu tegevustes suure valu tõttu.

 21-aastane Allison Moldoffil diagnoositi endometrioos 12-aastaselt. Teismeeas koges ta nii võimast valu, et sellest kasvas välja ärevus ja depressioon. Ta lõpetas ka trennis käimise ja võttis kaalus juurde.

«See valu on piinav,» ütles Moldoff. «Selline tunne nagu sul oleks seljas sõlm ning kui venitad ennast, et sellest lahti saada, siis tuleb viis tükki juurde. See valu on tohutu ning vallutab terve keha». Neiul on juba tehtud kolm operatsiooni, et vähendada valu ning tõenäoliselt läheb ta varsti valu tõttu ka neljandat korda noa alla.

Endometrioosi võib olla raske diagnoosida, kuna sümptomitena võetakse tavaliselt ekslikult menstruatsioonivalusid. «Naised peaksid kuulama oma keha. Kui valu on ületanud nende jaoks normaalse valuläve piiri, siis tuleks sellest rääkida oma arstile,» kommenteeris Moldoff.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles